Kuva: Martat

Karjalanpiirakat vievät kielen mennessään - Marttojen reseptillä onnistut

31.03.2017 10:33 - Martat

Iskelmä esittelee Marttojen parhaat reseptit.

Suussa sulavat Marttojen karjalanpiirakat ovat valloittaneet suosiollaan koko Suomen. Oletko sinä kokeillut itse tehdä niitä?

Kuoritaikina:

1½ dl vettä
1 rkl rypsiöljyä
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Täytevaihtoehto 1:

2 ½ dl vettä
2 dl puuroriisiä
7 ½ dl maitoa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna

Täytevaihtoehto 2:

8 dl vettä
2 dl riisiä
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa 10% tai 15% 

Voiteluun: voita sulatettuna ja vettä

1. Valmista ensin täyte.

2. Täytevaihtoehto 1: Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä 10 minuuttia. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30 minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä täyte hautumaan kannen alle 10 minuutiksi. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se. Sekoita jäähtyneeseen puuroon muna.

3. Täytevaihtoehto 2: Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä noin 30 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää joukkoon (laktoositon) ruokakerma ja suola. Anna puuron hautua noin 10 minuuttia. Kaada puuro laakeaan astiaan ja kaada tilkka kylmää vettä päälle, jotta puuron pinnalle ei muodostu kuorta. Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna.

Piirakoiden valmistaminen:

1.  Sekoita  kylmään veteen öljy, suola ja jauhot puuhaarukalla. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi.

2.  Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Kaulitse taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy.

3.  Painele levystä juomalasilla kakkaroita.

4.  Aseta kakkarat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla.

5.  Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.     

6.  Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa.

7.  Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla.

8.  Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle.

10. Paista piirakoita 275-300 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.

11. Voitele piirakat  sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä.

12. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.

Yhteistyössä Martat.fi

Vinkki! Marttojen kotitalousasiantuntijat auttavat sinua mielellään. Kysy ja keskustele!

Lisää vinkkejä martat.fi

Kilpailut

Uusimmat