Kuva: Fotolia

Miten toimia, jos kumppani on taloudellisesti vastuuton? 8 neuvoa, joilla saat raha-asianne kuntoon

25.07.2017 10:45 - Senja Rapila

Jos kumppanisi tuhlaa yhteiset varanne, kannattaa ottaa ohjakset omiin käsiin.

Voit lukea Female First -sivuston vinkit raha-asioiden parantamiseksi alapuolelta.

1. Hankkiutukaa eroon luottokorteista

Jos pystyt, hankkiudu talouden kaikista luottokorteista eroon. Tai vähintäänkin kumppanisi luottokortista. Luottokorttien käyttäminen on loputon velkaloukku varsinkin niille, jotka pystyvät maksamaan kuukaudessa pelkästään minimisumman kuukaudessa sitä takaisin.

2. Budjetti

Jos kumppanisi käyttää kuukauden aikana enemmän rahaa kuin tienaa, keskustelkaa yhdessä budjetista eli summista, jotka hän voi käyttää kuukauden aikana pelkästään itseensä.

3. Säästäkää yhdessä rahaa

Sen sijaan että odottaisit kuukauden loppuun nähdäksesi mitä on jäljellä, sovi kumppanisi kanssa, että laitatte molemmat rahaa säästöön aina palkan saamisen yhteydessä. Näin rahat ovat poissa silmistä, turvassa pankissa.

4. Pyydä kumppaniltasi kuitit

Jos et tiedä mihin kumppanisi käyttää omia rahojaan tai yhteisiä rahojanne, pyydä häneltä kuitit menoista. Näin pysyt perillä siitä, mihin hän todella rahaa käyttää.

5. Puhu ostoksista

Keskustele kumppanillesi siitä, mitä hän ostelee. Tarvitseeko hän todella niitä asioita, mitä hän ostaa? Olisiko hänellä mahdollisuus ostaa tarvitsemansa asiat halvemmalla? Listaa kaikki tarpeettomat ostokset ja näytä kuinka suuri summa niistä tulee yhteensä. Pienet rahasummat eivät vaikuta suurilta kuin vasta silloin, kun ne laittaa yhteen.

6. Anna taskurahaa

Jos se on tarpeen, kannattaa kumppanilta evätä pääsy yhteiselle tilille ja sopia kuukausittainen taskuraha. Jos hän käyttää saamansa taskurahan ensimmäisten viikkojen aikana omiin ostoksiinsa, hän joutuu elämään loppukuukauden ilman huvittelua.

Tässä tapauksessa sinä siis huolehdit esimerkiksi ruuan ostamisesta ja muista talouden asioista. Taskuraha on tarkoitettu kumppanisi "omiin" menoihin.

7. Hemmotelkaa itseänne yhdessä

Jos kumppanisi käyttää rahaa hemmotteluun, sopikaa, että säästätte yhdessä rahaa esimerkiksi hemmottelulomaan tai ihanaan sisustustuotteeseen. Jos teillä on yhteisiä säästämisen kohteita, ehkä kumppanisi osaa rajoittaa omaa osteluaan.

8. Ole rehellinen

Jos koet, että sinun pitää ottaa taloudellinen kontrolli suhteessanne, ole siitä rehellinen kumppanillesi. Kerro hänelle mihin rahat menevät kuukausittain: säästötilille, laskuihin, vuokraan...

9. Avatkaa yhteinen ruokatili

Yhteisellä ruokatilillä on siis nimensä mukaisesti ruokaan käytettävät rahat. Kävittepä ulkona syömässä tai ostatte kotiin ruokaa, käyttäkää yhteistä ruokatiliä maksamiseen. Kiellä kuitenkin kumppaniasi käyttämästä ruokatiliä esimerkiksi oman kahvinsa ostamiseen työpäivän aikana. Tili on teille yhteinen, joten käytätte sitä pelkästään yhteisiin tarpeisiinne.

Lähde: Female First

Lue myös: Rahankäyttö on yksi yleisimmistä parisuhteen ongelmista - mutta miksi?

Kilpailut

Uusimmat