Kuva: Fotolia

Asiantuntija: Lasten pitäisi alkaa auttaa kotitöissä jo 1,5 vuoden ikäisinä

16.08.2016 10:45 - Rea Tallgren

Hän listaa myös, millaisia erilaisia tehtäviä minkäkin ikäisille lapsille voi antaa aina ikävuoteen 13 asti.

Lasten kehitystä tutkivan Deborah Gilboan mukaan lasten laittaminen kotitöihin nuoresta iästä alkaen on yksi parhaista tavoista kasvattaa heistä hyväkäytöksisiä. Lisäksi Gilboa uskoo, että kotitöiden tekeminen kasvattaa lapsista parempia ongelmanratkaisijoita. 

Mutta minkäikäisten lasten sitten pitäisi jo tehdä kotitöitä - ja minkälaiset kotityöt sopivat eri ikäisille lapsille?

1-3

Gilboan mukaan jo 1,5-vuotiaiden lasten on hyvä alkaa oppia auttamaan kotona. Hän neuvoo, että pienet lapset kannattaa osallistuttaa kotitöihin helpoin ja pienin tehtävin. Hänen mukaansa lapsi voi esimerkiksi pidellä rikkalapiota samalla, kun aikuinen harjaa siihen roskia. Tuollaisia pieniä tehtäviä voi antaa kolmanteen ikävuoteen asti. 

3-5

Kolmesta viiteenvuotiaiden lasten puolestaan voi antaa tehdä pieniä kotitöitä yksinäänkin. Heitä voi neuvoa esimerkiksi keräämään omat lelunsa pois.

6-8

Kuudesta kahdeksaan ikävuoteen lapset ovat jo Gilboan mukaan täysin kykeneviä pesemään vaikkapa omat pyykkinsä. Heille voi antaa myös muita, itsenäisiä tehtäviä, joita voivat olla muun muassa lemmikkienhoitaminen. 

(kuva: Fotolia)

9-11

Yhdeksänvuotiaista 11-vuotiaisiin Gilboa neuvoo keksimään jo vaativampaakin tekemistä, joka voi jo pitää sisällään monia askelia. Näin lapset oppivat muun muassa ongelmaratkaisukykyjä. 

12-13

Varhaisteini-ikäisten lasten voi odottaa tekevän vaativampia kotitöitä, jotka voivat jotenkin liittyä heidän omiin kiinnostuksenkohteisiinsa. Jos lapsi on kiinnostunut vaikkapa ruuanlaitosta, anna hänen silloin tällöin tehdä edes osa ruuasta. Jos joudut kuskaamaan häntä paljon harrastuksiin, voi hän siivota auton säännöllisesti. 

Lue myös: Äidin nerokas keino saada lapset siivoamaan keittiö huvittaa netissä - kokeile samaa

Lähde: Today

Kilpailut

Uusimmat