Kuva: Fotolia

Meksikolainen Birria-pata lämmittää talvella - katso Meri-Tuuli Lindströmin resepti

22.10.2016 15:38 - Emma Ylistalo

Pataruokien tähteet hyödyntää helposti esimerkiksi piiraissa.

Meri-Tuuli Lindström julkaisi Pataruokaa-kirjan ja ruokakirjailija hehkuttaakin pataruokien helppoutta, sillä niihin voi heittää oikeastaan melkein mitä tahansa.

- Liemenä voi käyttää lihalientä tai sitten voi tehdä tomaattisen tai kermaisen padan tai laittaa sinne vähän viiniä. Tyyli on tosi vapaa. Onnistuneessa padassa täytyy muistaa, että antaa sille aikaa, eli ei katso kelloa. Aika hyvä nyrkkisääntö on, että antaa sen olla uunissa ainakin 3-4 tuntia, Lindström neuvoo.

Lindströmin mukaan kannattaa kokeilla reippaasti erilaisia mausteita. Pataruuissa parhaita ovat kokonaiset mausteet jauhettujen sijaan, sillä ne antavat syvemmän pohjan ruualle. 

Lindströmin itse tekee pataruokaa, kun ystäviä on tulossa kylään.

-Silloin kun tulee ystäviä syömään, niin en halua olla keittiössä tekemässä lautasannoksia. Vieraillekin on kiva, että emäntänä ei ravaa sitä keittiön ja ruokapöydän väliä. Pataruuat kuuluu pitkiin iltoihin ja verkkaiseen syömiseen. 

Tee ylijääneestä padasta piiras

Jos padasta jää jotain yli, on nekin helppo hyödyntää ruuanlaitossa. 

- Tykkään tehdä niistä piiraita. Tekee piirakka- tai pasteijataikinan ja kääntelee sinne. Voi ostaa vaikka valmista voitaikinaa kaupasta. 

Ylimääräisen padan voi käyttää myös tortilloiden täytteeksi ja sillä tapaa kuuluu nauttia myös yksi Lindströmin omista suosikkipadoista.

-Birria-padan idea onkin se, että se syödään niin, että otetaan lihoja pihdillä lautaselle ja syödään niitä lihoja tortillalätyn välissä. Lopuksi syödään lusikalla tai juodaan suoraan kiposta se liemi. Se on aivan fantastinen.

(kuva: AOP)

Birria naudan ribseistä

2 kg naudan ribsejä, luullista rintaa tai luutonta rintaa

8 kuivattua guajillochiliä

4 kuivattua anchochiliä

5 dl kiehuvaa vettä

1 tl juustokuminansiemeniä

1 tl aniksensiemeniä

6 valkosipulin kynttä, kuorineen

½ dl valkoviinietikka

1 dl muskovado- tai fariinisokeria

Pataan:

1 plo lagerolutta

5 dl vettä

4 neilikkaa

5 kypsää tomaattia tai 1 tlk kuorittuja tomaatteja

Lisäksi:

fariinisokeria, valkoviinietikkaa, suolaa

tuoretta korianteria

1 punasipuli

maissitortilloja tai polentaa

Poista kuivatuista chileistä kanta ja avaa ne varovasti, jotta saat siemenet poistettua. Paahda chilejä kuumalla rautapannulla. Nosta chilit isoon kulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle. Anna chilien pehmetä noin 20 minuuttia.

Paahda sillä välin loput mausteet erikseen: juustokuminansiemenet, aniksensiemenet, oregano sekä valkosipulit kuorineen, kunnes kuoret paahtuvat ruskeiksi ja irtoavat helposti.

Poista valkosipulista kuoret ja laita juustokuminan, fenkolin, oreganon, sokerin ja etikan kanssa tehosekoittimeen. Nostele pehmenneet chilit liotusliemestä ja lisää tehosekoittimeen. Jauha tahnaksi, lisää tarvittaessa chilien liotuslientä, jos tahna tuntuu liian tiukalta.

Kuivaa lihojen pinta talouspaperilla ja laita ne laakeaan pataan tai korkeareunaiseen uunivuokaan. Mausta lihat suolalla ja hiero ne sen jälkeen kauttaaltaan maustetahnalla. Peitä kelmulla ja anna marinoitua yön yli.

Seuraavana päivänä:

Kuumenna uuni 225 asteeseen grillivastuksia käyttäen. Käännä ribsit ja lihat niin, että lihaisampi puoli on ylöspäin. Nosta lihat uuniin paahtumaan 20 minuutiksi tai kunnes niiden pinta on paahtunut tummanruskeaksi, mutta ei kuitenkaan palanut.

Nosta pata uunista ja laske uunin lämpötilaa 100 asteeseen. Kaada pataan olut, vesi ja lisää neilikat sekä puolitetut tomaatit, joista on poistettu kanta. Peitä kannella ja laita takaisin uuniin.

Hauduta ribsejä uunissa 6-8 tuntia. Tarkista kypsennyksen loppuvaiheessa, että parassa on vielä vettä, lisää tarvittaessa.

Kun ribsit ovat täysin kypsiä ja luut irtoavat helposti, ota pata pois uunista. Nosta ribsit reikäkauhalla tarjoiluastiaan. Kaada uunivuokaan 2-5 dl kiehuvaa vettä ja raaputa kaikki herkulliset maut irti padan pohjasta ja reunoilta. Kaada liemi siivilän läpi kasariin ja lämmitä kiehuvaksi. Tarkista maku ja mausta tarpeen mukaan suolalla, fariinisokerilla ja etikalla. Kaada liemi lihojen päälle.

Suikaloi punasipuli ja hienonna korianteria ja ripottele birrian päälle.

Jos haluat, voit laittaa tarjolle myös vähemmän krouvisti: poista kypsästä lihasta ylimääräiset rasvat ja irrota lihat valmiiksi luista. Lisää ne liemeen, kun olet loppumaustanut sen.

Lähde: Meri-Tuuli Lindström, Pataruokaa, WSOY (2016)

Lue myös: Taivaallinen pannukakkuresepti kerää kehuja joka puolella - katso maistuva ohje

Kilpailut

Uusimmat