Tero Vaara: Uutta levyä edelsi kahden vuoden helvetti

01.09.2011 09:00 - Sanna Wänskä

Mamban keulamies Tero Vaara tietää mitä huono onni voi pahimmillaan tarkoittaa. Parin vuoden aikana artisti sai taakakseen myyräkuumeen, sappiongelmat, konserttikiertuetappiot, veromätkyt ja homeisen kämpän. Myös avioliitto tuli tiensä päähän. Eikä tässä vielä kaikki.

Mamban uusi albumi ’Kuuma rakkaus' julkaistaan syyskuun 14. päivä. Tero Vaara kertoo, että Suomiviihteen työhevoset ovat hääränneet studiossa kuusi kuukautta ja työstäneet levyä ”peruskaavan” kautta. Vaara tunnetaan miehenä, jolle biisien kirjoitus on raakaa työtä.

”Mää en odota, että milloin 12 laulua ois valmiina. Syksyllä 2010 varasin studion ja rupesin tekemään lauluja. Se on hyvä deadline.”

Katastrofista toiseen

Lähes 30 vuoden aikana Mamba on levyttänyt lukuisia klassikoiksi kohonneita biisejä. Historian painetta lauluntekijä ei kanna harteillaan, mutta Tero Vaara myöntää, että tyhjän paperin kammo on todellinen ilmiö. Laulun aiheita on joskus vaikeaa löytää.

”En pidä itseäni uutta luovana, merkittävänä kotimaisena lyyrikkona. Yritän tehdä käytännöllistä, suuhun istuvaa ja päähän tarttuvaa proosallista tekstiä.”

Uudella levyllä lauletaan rakkaudesta. Se on artistille tuttu teema ja omaa kroppaa on pistetty vahvasti likoon. Biisien tarinat kumpuavat tosielämän karuista kokemuksista, jotka Vaara on itse käynyt läpi. Tapahtumat ovat kuin pahimmasta painajaisesta.

”Syksyllä 2008 paukahti sappi ja sen vuoksi piti olla pari kertaa tiputuksesta. Sen jälkeen sain myyräkuumeen. Pääsin tiputuksesta samana päivänä, kun Linnan juhlat oli. Ne juhlat jäivät käymättä. Lähdimme Thaimaahan. Siellä tilanteet eskaloituivat…tai no…jätin vaimoni. Sitä ei voi kaunistella. Kun palasin reissusta, alkoi kokoelmalevyn tekeminen. Se ei myynyt juuri mitään. Konserttikiertueesta tuli 25 000 euroa tappiot”, Tero Vaara kertaa tapahtumia ja jatkaa kotona tapahtuneeseen katastrofiin, jonka seurauksena koko asunto muuttui kasvihuoneeksi. Lopulta myös koira pääsi hengestään. 

”Nyt menee hyvin, mutta siinä oli aika paljon prosessoitavaa. Varmaan osa tästä kaikesta on näissä teksteissä” toteaa Vaara.

Kuuntele hämmästyttävä tarina Tero Vaaran kertomana.

Kilpailut

Uusimmat