HS: Laulamiseen on seksikäs syy - kutkuttaa enemmän kuin luulisi

23.06.2014 18:00 - Anna Hopi

Oletko aina rakastanut laulamista? Nyt sille on löytynyt syy, joka saattaa yllättää vanhimmankin kuorolaulajan ja suihkussa hoilottajan.

Helsingin Sanomien artikkelin mukaan laulaminen kannattaa, koska se tekee sekä lapsista ja aikuisista onnellisia. Syy tähän on se, että äänihuulten värisyttäminen herättää kehossa samoja hormoneja kuin seksin aikana.

Laulu ja musiikki omaavat samoja neurokemiallisia yhteyksiä aivojen palkitsemisjärjestelmiin kuin ruoka ja seksi. Harva ajattelee, että laulaminen paitsi kohentaa ryhtiä myös parantaa hengitystä ja vastustuskykyä.

- Ruotsalaistutkimuksessa selvisi, että laulutunti rentouttaa ja energisoi sekä lisää mielihyvähormoni oksitosiinia. Harrastelijat saivat tunneista enemmän iloa kuin tekniikkaan keskittyvät ammattilaiset, kirjoittaa Anna Tommola Helsingin Sanomissa.

Samaa oksitosiini-hormonia vapautuu myös seksin aikana ja orgasmin yhteydessä, jonka takia sitä kutsutaankin rakkaushormoniksi. Tämänkö takia ihmiset viihtyvät esimerkiksi kuoroissa?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Jyväskylän yliopisto ovat tehneet tutkimuksen, jonka mukaan kuorolaulua harrastavat yli 60-vuotiaat olivat tyytyväisempiä terveyteensä ja elämänlaatuunsa kuin suomalaiset keskimäärin.

Mikä tehoaa vaariin, auttaa myös vauvan suhteen - musiikki tekee brittitutkimuksen mukaan myös lapsista auttavaisia. Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että laulaminen ja rytmisoittimen soitto vaikutti positiivisesti lasten yhteistyö- ja ongelmanratkaisukykyihin. Tutkimus on todistanut myös sen, minkä moni jo tietää kokemuksesta - että asioita on helpompi oppia, kun niihin yhdistetään melodia.

Kilpailut

Uusimmat