Kuva: Vilma Kaura

Masennusjakso oli lannistaa Antti Railion kuukausi sitten: "Olin menossa taas aika syvälle"

27.01.2017 10:00 - Vilma Kaura

Uutta musiikkia työstävä artisti on puhunut avoimesti mielenterveysongelmastaan, jonka kanssa hän on oppinut elämään sovussa.

Muutama vuosi sitten kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa ulos tullut laulaja Antti Railio kertoo voivansa nykypäivänä hyvin, vaikka sairaus nostaakin päätään aina silloin tällöin.

Railion mukaan viimeisin rankka jakso hänellä oli sairautensa kanssa viime vuoden lopussa Raskasta joulua -kiertueen aikaan. Tiukka aikataulu ja stressi imivät tuolloin miehestä kaikki mehut.

- Raskas rupeama aiheutti sen, että minulla oli vaihteeksi tosi paha olla. Huomasin, että olin menossa taas aika syvälle, Railio avautuu Iskelmän haastattelussa.

Mies on kuitenkin oppinut vuosien saatossa tunnistamaan sairautensa eri vaiheet, jolloin hän osaa suhtautua äkilliseen masennusjaksoon.

- Sairauteni kanssa ulos tuleminen on auttanut itseäni ihan hirveästi ja helpottanut olemaan sujut asian kanssa. Nyt minulla on sellaiset tikapuut, joilla pystyn pidättelemään itseäni kuilun reunalla ja joita pitkin voin kiivetä ylöspäin porras kerrallaan. En siis vajoa enää sumuun ja ajattele, ettei millään ole mitään väliä, artisti pohtii.

(kuva: Mikko Räsänen)

Viestitulva yllätti

Artisti kokee, että sairauden paljastaminen on auttanut hänen itsensä lisäksi myös muita saman asian kanssa kamppailevia. Railio huomauttaa, että edes The Voice of Finland -ohjelman aikana hän ei saanut niin paljon viestejä kuin paljastaessaan kärsivänsä mielenterveysongelmista.

- Jos julkisuudesta on ollut jotakin hyötyä, niin tässä asiassa ainakin. Moni saman ongelman kanssa kamppaileva saattoi huomata, että tästä asiasta pitää saada puhua ääneen leimautumatta hulluksi. Mielenterveysongelmiin pitäisi suhtautua samalla tavalla kuin muihinkin terveydellisiin ongelmiin: Jos minulla on jalka kipeä, menen jalkalääkäriin. Jos taas minulla on pää kipeä, menen päälääkäriin, Railio kommentoi.

Hänen mukaansa sairauden paljastamisesta seurannut viestitulva piti sisällään niin vuolasta kiittelyä kuin tarinoita surullisista ihmiskohtaloista.

- Joku kirjoitti, että hänen isänsä oli tappanut itsensä, koska hän ei ollut uskaltanut puhua sairaudestaan kenellekään. Kuulin myös, että joku nuori poika oli tehnyt itsemurhan, koska ei kestänyt kärsimänsä paniikkihäiriön aiheuttamia oireita. Mielestäni on ihan käsittämätöntä, että yhteiskunnassa vallitseva avoimuuden puute ajaa ihmisiä tuollaisiin tekoihin.

Lue myös: Antti Railio toi kaksisuuntaisen mielialahäiriön julkisuuteen lasten takia: "Nyt alkaa uusi elämä"

Kilpailut

Uusimmat