Kuva: AOP

Kaija Koo, 55, avoimena: "Haluaisin ahneuden ja itsekkyyden pois itsestäni"

20.09.2017 11:06 - Anna Hopi

Laulaja Kaija Koo, 55, arvostaa arjen henkisyyttä.

Laulaja Kaija Koo on tehnyt yli 30 vuoden uransa aikana muutamia kirkkokonsertteja, jotka jättivät haaveen pidemmästä kiertueesta. Oikea aika sille oli tänä syksynä, tähti hymyilee Voice.fi -sivuston haastattelussa. Hänelle kirkossa olo merkitsee jonkin pyhän läsnäoloa.

- Kirkoissa tunnelma on aina herkkä ja syvä. Laulajana olen saanut tulkita kappaleita rauhassa ilman taustahälyä. Vuosien aikana olen kypsynyt laulajana ja pystyn tulkitsemaan tekstit syvemmin, marraskuun lopussa kirkkokiertueelle lähtevä laulaja pohtii.

Kaija Koo lupaa kuulijoille musiikillisesti korkeatasoisen esityksen. Hän on rakentanut uuden kokoonpanon keikkoja varten ja miettinyt biisien sovituksia tilaan sopivaksi.

- Kunnioitan kirkkoa tilana, se on vaikuttava paikka. Kirkossa on historia, siellä on tapahtunut isoja asioita - häitä ja hautajaisia. Minusta tuntuu, että rakennuksiin jää näitä fiiliksiä. Ihmiselämän isoimmat asiat ovat tapahtuneet kirkoissa. Olen valinnut huolella kappaleita omasta tuotannosta, jotka sopivat tilaan. Mukana on joululauluja, joissa on sopivan harras tunnelma, nainen hymyilee.

"Taiteilijat ovat hengellisiä ihmisiä"

Laulajattaren mielestä monen maallisemmankin kappaleen voi tulkita kuulijana hengellisestä näkökulmasta. Hän ottaa esimerkiksi oman Isä-kappaleensa.

- Se isähän voi merkitä vaikka jollekin taivaan isää. Kai kirkossa voi rakkaudesta laulaa, kun kirkossa ollaan. Mielestäni kirkkoon sopivat laulut kaipuusta ja kaikista ihmiselämän syvistä tunteista. Joku Kuka keksi rakkauden on aivan mahtava biisi kirkossa esitettäväksi, hän sanoo.

Kaija Koon tulkinnoissa on syvyyttä ja voimaa. Hänen mukaansa se ei voisi olla mahdollista ilman sisäänrakennettua herkkyyttä. Kaijan henkisyys on arkista. Hän kertoo näkevänsä arjessa monenlaisia asioita, jotka saavat pohtimaan omia kipukohtia.

Viime vuosina tähti on esimerkiksi pyrkinyt oppimaan pois itsekkyydestä, ja hän on laittanut itsensä ihan käytännön piinapenkkiin.

- Haluaisin ahneuden ja itsekkyyden pois itsestäni. Aina, jos minulla on joku hieno esine, mistä pidän todella paljon, annan sen ystävälleni pois. Ei millään tekisi mieli ja oikein taistelen sen asian kanssa. Haluan opettaa itseni antamaan, hän sanoo.

Arkinen tilanne opetti elämänviisautta

Tähdelle tulee mieleen eräs sattumus arjessa, joka herätti hänet ajattelemaan anteliaisuutta.

- Olin kerran puistossa ja näin yhtäkkiä maassa kaksi sudenkorennon siipeä. Ne välkehtivät auringossa. Otin ne itselleni. Tapasin samana päivänä ystäväni, joka sanoi, että hänellä on tosi huono päivä. Mietin sudenkorennon siipiä, jotka olivat kauniit, olisin halunnut pitää ne itse. Annoin ne kuitenkin lopulta ystävälleni, Kaija Koo sanoo.

- Ystävä tuli todella iloiseksi, ja kertoi tekevänsä niistä taulun. Olin vähän surullinen annettuani ne eteenpäin. Menin myöhemmin istumaan takaisin sinne puistoon, ja katsoin maahan - näin maassa kaksi sudenkorennon siipeä! Ajattelin, ettei tämä voi olla totta. Sain itselleni omat. Annoin jotain itselleni tärkeää pois, ja sainkin sen takaisin. Tämä on täysin totta, mutta tarina voisi olla jostain suuresta viisaus-kirjasta.

Katso kiertuepaikkakunnat alta.

Ma 27.11. Lahti, Ristinkirkko
La 2.12. Turku, Mikaelin kirkko
Ti 5.12. Hämeenlinna, Hämeenlinnan kirkko
La 9.12. Tuusula, Tuusulan kirkko
Pe 15.1. Tampere, Kalevan kirkko
Ti 19.12. Seinäjoki, Lakeuden Risti
Ke 20.12. Porvoo, Tuomiokirkko
Pe 22.12. Helsinki, Mikael Agricolan kirkko
 
Lipunmyynti kiertueelle alkaa 22. syyskuuta klo 9.  Liput palvelumaksuineen alkaen 32,90 euroa. Liput saat täältä.

Lue myös: Kaija Koo muistelee: antoi pakit deittiseuralaiselle yllättävästä syystä!

Kilpailut

Uusimmat