Kuva: Mikko Räsänen

Von Hertzen Brothers: Levymme pistää uuden standardin rockmusiikille

14.01.2015 19:30 - Senni Loikala

Suomalaisen progressiivista rockia soittavan yhtyeen Mikko ja Jonne von Hertzen kertovat Radio Citylle, mitä tuleman pitää maaliskuussa julkaistavan albumin suhteen.

Von Hertzen Brothersin maaliskuussa ilmestyvän, kuudennen albumin odotukset ovat korkealla. Levyn taustajoukoissa on musiikkimaailman huippunimiä, kuten tuottaja Garth Richardson.

- Tuottajamme sanoin, me olemme laittaneet tämän levyn myötä uuden standardin rockmusiikille; ei vain Suomessa, vaan maailmanlaajuisesti, kertoo yhtyeen basisti-laulaja Jonne von Hertzen.

Jonnen mukaan ihmisillä on yhtyeen musiikista mielikuva, että se olisi vaikeasti ymmärrettävää. Siitä huolimatta, että muusikot itse ovat tehneet mielestään helposti aukeavaa musiikkia.

- Musiikkibisnes-väki on pitänyt meitä kovana bändinä, jonka pitäisi olla vieläkin isompi juttu. Mutta meitä ei osata lokeroida ja heistä meidän musiikilla on eräänlainen hankaluuden viitta, Jonne sanoo.

Yksinkertaisempi linja

Uudella albumilla kuullaan aiempaa suoraviivaisempaa Von Hertzen Brothersia. Musiikista on karsittu turhia krumeluureja. Siinä Richardsonin näkemykset avasivat myös miehistön silmiä.

- Tuottaja ilmoitti rumpalille, että älä soita peltiä tuossa vaiheessa; se menee laulun eteen. Ja jos minä esimerkiksi basistina soitan melodiaa, joka menee ristiin laulumelodian kanssa, niin aikaisemmin olisin saattanut soittaa niin, koska se on makea juttu. Nyt tuollaisia asioita karsittiin pois, Jonne sanoo.

Myös laulaja-kitaristi Mikko von Hertzen pitää huipputuottajan roolia tärkeänä aiempaa yksinkertaisemman linjan syntymisessä.

- Se on se pointti, ettei sitä itse ole ajatellut aikaisemmin tuollaisia asioita, ennen kuin tuottaja sanoo, että kuuntele tätä; jos kaksi asiaa ovat päällekkäin, ne vesittävät toisiaan, Mikko sanoo.

Mikon mukaan yhtyeen tarkoituksena ei kuitenkaan ole tulla lokeroiduksi. Bändinä Von Hertzen Brothers on hänestä yhä monisyinen.

- Olemme sillä tavalla taiteellinen bändi, että ajattelemme tätä taiteena. ... Yhteinäinen linja on se, että me teemme musiikkia jengille, joka kuuntelee rytmiä ja laulua, ja me annamme kerrankin niille tilaa.

Jonne jatkaa yhtyeen aiempaa suoraviivaisemmasta soundista:

- Tämä ei tarkoita, ilkeästi sanottuna, että musiikistamme olisi tullut perustuubi-iskelmää.

Musiikin maraton jatkuu

Sekä Mikosta että Jonnesta huokuu kunnianhimo; he tahtovat tehdä parasta mahdollista Von Hertzen Brothersia. Rima on korkealla, ja he toivovat uuden levyn avaavan uusia ovia.

- Se on lähtökohta; koko ajan pitäisi mennä eteenpäin. Siinä vaiheessa, kun menemme taaksepäin, voi alkaa talkkariksi, Mikko sanoo.

Hän kertoo, että toisinaan on Herran hallussa, mikä yhtye tekee läpimurron ja mikä ei.

- Jotkut onnistuvat ensimmäisellä sinkulla saamaan maailmanlaajuisen huomion ja toiset juoksevat maratonia; niin kuin me kuuden levymme kanssa ja pääsemmekö lopulta maaliin; en tiedä, loppuvatko suolakurkut kesken matkan ja hyydymmekö 40. kilometrin kohdalle, sitä ei voi tietää.

Kun miesten intohimoisia ajatuksia musiikista kuuntelee, niin on helppo uskoa, etteivät he suostu hyytymään kesken kaiken.

Kilpailut

Uusimmat