Kuva: Mikko Räsänen

Juha Tapio, 42, alansa realiteeteista: "Mikään noste ei tule ilmaiseksi"

11.07.2016 13:00 - Anna Hopi

Laulaja Juha Tapio on vapautunut vuosi vuodelta enemmän lavalla. Nyt hän ei enää välitä, miltä lavalla näyttää - fiilis ratkaisee ja se on lunastettava joka kerta.

Muusikko Juha Tapion keikoilla on tapahtunut viime vuosien aikana huikeaa muutosta. Artisti on vapautunut esiintymisessään siten, että vetää revittelee ajoittain kuin rokkitähti ja heittää yläfergusonia eturivissäolijoiden kanssa. Iskelmäfestivaaleilla mies äityi pohtimaan haastattelussa sitä, mistä moinen muutos on tullut.

- Varmaan se on tätä, että itseluottamus kasvaa ja vapaudun esiintyjänä. Alkuvaiheessa keikoilla keskittyi siihen, että minulla on tällaiset laulut ja esitän nyt ne teille. Biisejä esitti jälkikäteen ajateltuna väärällä tavalla tosissaan. Halusin vain vetää ne biisit - ei muuta, kertoi mies.

- Nyt ihmiset ovat ottaneet biisit omakseen, eikä niitä tarvitse enää esitellä jengille. Se on hyvä alusta, josta ponnistaa keikkaan. Lavalla on se fiilis, että voi heittää jengille "lauletaan tätä biisiä yhdessä". On etuoikeus olla tällä alalla, ja tehdä sitä mitä teen työkseni. Siitä tulee iloa ja itsetärkeys karisee - voin näyttää iloni muillekin.

"Rokkistarailu ei ole vetoavaa"

Tapio tunnetaan nöyrästä asenteestaan ja vaatimattomuudestaan. Mies tuhahteli nytkin haastattelun aikana hyväntahtoisesti rokkistara-vertaukselle ja totesi, ettei tähti-asenteella pärjää alalla pitkälle.

- Rokkistarailussa on naurettavinta se, että siihen tulee sellainen teennäinen viba, että "nää tekis näin ja nää ois rokkistaroja". Se ei ole vetoavaa lainkaan. Enemmän se on sitä, että bändin kanssa tykkäämme siitä, mitä teemme ja uskallamme mennä tuonne ja vetää täysillä. Sitä ei tarvitse feikata, täräytti laulaja.

Hän myönsi työstäneensä pidäkkeitään, ja on iloinen, kun on yhä vapaampi lavalla yleisön edessä.

- Kukaan ei ole täysin vapaa noista keloista. Niitä voi lykätä taka-alalle ja käsitellä sopivissa kohdissa. Musiikki on rajaton riemu, en koe olevani tänäänkään duunissa, kun nousen lavalle noiden jätkien kanssa laulamaan ja soittamaan. En tiedä parempia asioita. Miksi mököttäisin, kun olen siellä lavalla?

"Yleisö vaistoaa, jos teet keikan vasemmalla kädellä"

Moni pitkän linjan artisti puhuu siitä, että tekemisen ilo ja draivi täytyy pystyä säilyttää läpi vuosien. Ylpistyä ei saa, vaikka koko Suomi kuuntelisi kappaleitasi - tai muuten ura kokee inflaation. Juha Tapio kokee, että asia on juuri näin.

- Sen on huomannut vuosien varrella. Tekijänä mietin todella vähän sitä, ketkä kaikki minua kuuntelevat. Isoillakin staroilla on se perusoletus, etteivät nämä ihmiset välttämättä tiedä minua ja kuuntele biisejäni. Se, ettei ajattele ja tajua omaa suosiota, pitää sinut sopivalla tavalla nöyränä. Menen jokaiselle keikalle siten, että minulla on voitettavaa ja haluan saada yhteyden syntymään ihmisten kanssa. En muista, että olisin pitänyt koskaan itsestäänselvänä asiana sitä, kun kävelen lavalle. Se taika täytyy joka kerta saada syntymään, sanoi artisti.

Tapio pitää tärkeänä, että artisti lähtee jokaiselle keikalleen kuin ensimmäiselle keikalle, vaikka takana olisi vuosia keikkaelämää.

- Sitä paikkaa ei voi koskaan lunastaa, että voisit seuraavan kerran tehdä huonosti. Mitä paremmin joku tekee jonkun rundin, sitä suuremmalla syyllä ihmiset tulevat isoin odotuksin seuraavalla kerralla. Kun lähdet tekemään jotain vasemmalla kädellä, kyllä ihmiset sen vaistoavat, että nyt ei vedetä tosissaan. Mikään noste ei tule ilmaiseksi.

Kuuntele alta parhaita biisejä Juha Tapion Loistava kokoelma -kokoelmalevyltä.

Lue myös: Juha Tapio kertoo asian, jota ilman keikkabussi ei liiku kotipihasta

Kilpailut

Uusimmat