Kansalaisilla mahdollisuus vaikuttaa vesienhoidon ja tulvariskien hallinnan suunnitteluun

01.10.2014 09:35 - Marianne Holmström

Varsinais-Suomen ELY-keskus pyytää näkemyksiä vesienhoitosuunnitelmaan ja tulvariskien hallintasuunnitelmiin. Suunnitelmaehdotuksista on alkanut kuuleminen tänään 1.10. Jokainen aiheesta kiinnostunut voi antaa asiasta mielipiteensä tai kertoa ehdotuksensa.

Kuuleminen kestää puoli vuotta eli 31.3.2015 saakka. Tämän jälkeen saadut kommentit kerätään yhteen ja niitä hyödynnetään suunnitelmien lopullisissa versioissa.

Ravinnekuormitus on saatava kuriin, jotta vesiemme tilaa saadaan parannettua. Suurin osa Lounais-Suomen järvistä, joista ja rannikkovesistä kärsii edelleen rehevöitymisestä ja niiden tila on korkeintaan tyydyttävä. Tänään julkaistussa ehdotuksessa Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelmaksi listataan keinot, joilla pinta- ja pohjavesien hyvään tilaan päästäisiin vuoteen 2021 mennessä.

Ehdotus vesienhoitosuunnitelmaksi sisältää tietoa alueen vesistöistä, pohjavesimuodostumista, niihin kohdistuvasta kuormituksesta sekä muista ihmisen aiheuttamista vaikutuksista, vesistön ekologisesta tilasta, vesienhoidon tavoitteista sekä tarvittavista vesiensuojelu- ja -hoitotoimista. Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella tulvariskien hallintasuunnitelmia on valmisteilla kolme: Kokemäenjoen vesistöalueelle, Uskelanjoen vesistöalueelle sekä Turun, Raision, Naantalin ja Rauman rannikkoalueelle. Näillä alueilla sijaitsevat merkittävimmät tulvariskikohteemme Porissa, Huittisissa, Salossa ja Turun sekä Rauman seudulla. Suunnitelmissa esitetään, millaisilla toimenpiteillä tulvista aiheutuvia vahinkoja voidaan ehkäistä ja vähentää.

Kansalaispalaute on tärkeää, sillä suunnitelmien on tarkoitus palvella erityisesti rantakiinteistöjen omistajia. Paikallistuntemusta tarvitaan, jotta tulvariskien hallitsemiseksi tehtävät toimenpiteet osataan kohdentaa oikeaan paikkaan. Vesienhoitosuunnitelmaehdotukseen voi tutustua ympäristöhallinnon verkkopalvelussa. Valtioneuvosto hyväksyy vesienhoitosuunnitelmat vuoden 2015 lopussa.

Kuvituskuva

Kilpailut

Uusimmat