Kuva: AOP

Kaija Koo nuorelle ihailijalle: "Et haluaisi olla kuin minä"

27.05.2016 10:00 - Anna Hopi

Koon uusi Siniset tikkaat -kappale syntyi oikean elämän kohtaamisesta baaritiskillä.

Laulaja on tottunut siihen, että ihmiset kertovat hänelle elämäntarinoitaan niin kasvotusten kuin koskettavien fanikirjeidenkin kautta. Kaija Koo lukee viestit ja kuuntelee tarinat, ja se on saanut hänet miettimään sitä, miten yksin moni tietään taivaltaa.

- Kappale syntyi asiasta, joka kosketti minua pitkäänkin. Minulla oli pitkään ajatus siitä vanhasta perinteestä, että sukupolvet ovat olleet luontevasti tekemisissä ja vanhemmat ihmiset ovat opettaneet nuorempiaan - ja myös toisinpäin, kertoo Koo Iskelmän haastattelussa.

- Nyt jokainen yrittää rämpiä elämässä yksin, eikä ole enää kokeneempia kertomassa, jotka osaisi varjella polkua, mitä pitkin nuori menee. Tämä ajatus oikein kiusasi.

"Musiikillinen projekti ei ole koskaan mennyt näin helposti"

Samalla kun Kaija Koo pohti aihetta, hän mietti myös sopivia tekijöitä kappaleelle. Sellaisia, jotka ymmärtäisivät aiheen liikaa miettimättä. Hän muisti Erinin, jonka Vanha sydän -kappaletta esitti Vain elämää -ohjelmassa vuonna 2011.

- Rakastuin tekstiin ja biisiin. Maija Vilkkumaa on ollut Erinin kanssa tekemässä kappaletta ja tajusin, että he olisivat mahtava kombo. Näin Maijan TV-kuvauksissa, ja kerroin ajatukseni, sanoo laulaja.

- Naiset lähtivät mukaan ja Mikko Tamminen tuli mukaan projektiin. Kaikki sanoivat, että mikään musiikillinen projekti ei ole ikinä mennyt näin helposti. Aina sanotaan, että taiteen edessä pitää kärsiä, niin tässä ei kyllä kärsitty.

"Nuori tyttö kysyi, miten minusta tuli minä"

Koon mukaan ajatus sai puhtaan muodon kappaleessa. Hänen mukaansa kappaleen alkusanat "Nuori tyttö baaritiskillä/ sä sanoit että haluut olla mä" on kertomus oikeasta elämästä. Tähden eteen on nimittäin tosielämässä astellut eräs musiikkialalla oleva nuori naishenkilö, joka on sanonut nuo sanat artistille.

- Tämä nuori ihminen katsoi minua todella ihailevasti kirkkaalla katseella, vailla sitä pelkoa elämästä, mitä kaikkea elämä tuo tullessaan. Nainen sanoi, että voi, kun olisin kuin sinä. Sanoin, että älä toivo sitä. Hän kehui rohkeuttani, mutta totesin, että on ollut kova polku olla tässä. Kohtaaminen oli niin voimakas, että se tuli kappaleeseen.

Tilanne on käynyt Koolle useasti. Tämä kerta kuitenkin osui sydämeen, koska juttelemaan tullut nuori oli niin viaton ja vailla elämän kolhuja.

- Minulla taas on paljon vesi virrannut minun joessani, ja on ollut paljon asioita. Siksi kohtaaminen oli niin dramaattinen ja raju. Hän kysyi, että miten hänestä tulisi kuin minä. Sanoin, että en tiedä haluatko kulkea tällaisia polkuja kuin minä. Nämä polut tekevät tällaisen ihmisen.

"Ihmiset tulevat kysymään minulta elämänohjeita"

Miten Kaijasta on sitten tullut suomalaisten rakastama voimanainen - Kaija Koo?

- Se ei voi olla ihan kauniskaan polku. Siinä on kaikenlaisia käänteitä. Ainut viesti on se, joka on tässä kappaleessakin, että tee surusta tikkaat, siniset tikkaat ja kiipee niitä pitkin pois. Siinä sanotaan omalla tavallaan se, että tee ikävistä asioista oma voimavara, ja pääset vieläkin korkeammalle, sanoo Koo.

- Se, miten suhtaudut tapahtuneisiin asioihiin, on se pointti. Asiat on elettävä ja mentävä eteenpäin, kunnes tikkaat loppuvat.

Laulaja on tottunut saamaan paljon kysymyksiä, joissa ihmiset haluavat häneltä elämänohjeita vaikeisiin tilanteisiin. Koo sanoo, ettei tiedä, onko hän oikea ihminen neuvomaan muita. Ihminenhän voi vain kertoa, miten on itse selvinnyt.

- Kappaleiden kautta kerron, mitä milläkin hetkellä mietin. Noin tällä hetkellä ajattelen asioista. Kaikilla on monenlaista käännettä. Perusonnellisuus on asettunut minuun. Olen rämpinyt ne tikkaat ylös kaiken maailman tilanteista.

Kilpailut

Uusimmat