Kuva: Senja Rapila

Karhu ja ukkometso kohtasivat kihniöläisessä metsässä - vain toinen osasi rokata

21.10.2016 14:49 - Anna Hopi

Muusikkoystävä Pauli Hanhiniemi kertoo Kerran elettyä -muistelmateoksessaan ikimuistoisen tarinan Ikurin turbiinista, Pate Mustajärvestä.

Laulaja-lauluntekijä Pauli Hanhiniemi on tehnyt uransa varrella paljon sanoituksia useille suomalaisille artisteille. Heidän joukossaan on myös Popeda ja Pate Mustajärvi. Hanhiniemen kynästä ovat syntyneet esimerkiksi kappaleet Tahdotko mut tosiaan ja Jukeboksin luona.

Hanhiniemi on viettänyt monta ikimuistoista hetkeä kollegansa kanssa, mutta eräs niistä on painunut erittäin syvälle muistiin. Hän jakaa muistelmakirjassaan tarinan, jonka on kuullut Mustajärveltä.

- Olimme tuossa Tampereen kirjaston edessä esiintymässä ja Mustajärveä ei alkanut kuulumaan. Soittelimme hänelle ja tuli aina väliaikatietoja, että hän on tulossa paikan päälle. Hän oli hyvällä tuulella, ja kertoi olleensa Kihniössä metsässä kävelyllä koiran kanssa. Koira oli jäykistynyt, ja Pate oli nähnyt kauempana karhun, kertoo Hanhiniemi Iskelmän haastattelussa.

- Karhu oli nostanut päätään ja toljottanut tätä pariskuntaa. Koira oli vapissut vähän aikaa ja hyppäsi sitten Paten syliin. Se oli vielä iso koira, joten Pate kellahti kumoon. He olivat kanervikossa, ja Pate mietti koira sylissään, että karhu loikkii sieltä kohti. Onneksi eläin lähti eri suuntaan menemään.

Eläinten kuninkaanakin pidetty karhu saattoi jättää Paten rauhaan, koska näki Popeda-keulakuvassa sukulaissielun ja toisen metsien jalosukuisen. Paten lempinimi on nimittäin Ukkometso, ja ukkometsothan ovat tunnetusti Suomen suurimpia kanalintuja ja siten myös metsien kuninkaallisia. 

Hanhiniemi kertoo ihailevansa Mustajärven tapaa iskeä tarinaa.

"Kun Patelle sattuu, kuulijaa harmittaa, ettei ollut paikalla. Pate osaa kertoa, ja hän saa suunvuoron. Hän ei häkelly huomiosta, vaan rytmittää tarinaansa mestarillisesti räjäyttäen kuulijakuntansa nauramaan tarkasti haluamallaan hetkellä. Pate on synnynnäinen johtaja."

Kuuntele alta Popedan kappale, jonka teksti on Hanhiniemen käsialaa.

Lue myös: Alakulon hyvästellyt Pauli Hanhiniemi: Masennukselle altistuu, kun pitää esittää hyvinvoivaa

Lue myös: Pate Mustajärvi uransa alkuajoista: "Joimme litrakaupalla viinaa, emmekä sammuneet koskaan"

Lue myös: Pate Mustajärvi 60 vuotta - katso uljaat kuvat Ukkometsosta

Kilpailut

Uusimmat