Lounais-Suomen poliisilaitoksen rikostilastot hienoisessa laskussa

15.10.2014 14:24 - Marianne Holmström

Tammi - syyskuun aikana Lounais-Suomen poliisille ilmoitettujen rikoslakirikosten (ilman liikennerikoksia) määrä laski noin kuusi prosenttia vuoden 2013 tasosta. Näitä rikoksia kirjattiin alueella 30 205 kappaletta, mikä on 1 896 rikosta vähemmän kuin vuonna 2013. Kaiken kaikkiaan Lounais-Suomessa on kirjattu syyskuun loppuun mennessä 85 641 rikosta, missä on laskua vuoteen 2013 verrattuna 4 392 rikosta.

Lounais-Suomessa väkivaltarikosten määrässä on vähennystä vuoden 2013 tammi-syyskuulta lähes 14 prosenttia. Pahoinpitelyjä ja törkeitä pahoinpitelyjä on tapahtunut yhteensä 2797, joista 1965 Varsinais-Suomessa ja 832 Satakunnassa. Tapahtumapaikan osalta pahoinpitelyrikokset jakaantuvat melko tasaisesti yksityisille ja yleisille paikoille. Törkeiden pahoinpitelyjen määrä on 116, jossa on vähennystä 20 prosenttia.

Vapaa-ajan asunnot ovat edelleen varkaiden suosiossa. Lounais-Suomessa on alkuvuoden aikana kirjattu 258 vapaa-ajan asuntoon kohdistunutta varkautta. Tässä on kasvua viime vuodesta lähes 50 prosenttia. Satakunnassa mökkimurtoja on kirjattu 19 ja Varsinais-Suomessa 62 kappaletta enemmän kuin viime vuonna. Varkaiden suosiossa ovat myös perämoottorit, joista on kirjattu lähes 300 varkausilmoitusta. Tyypillisesti perämoottori viedään laiturissa olevasta veneestä ja usein samalla alueella viedään moottori useammasta veneestä. Perämoottorivarkaiden suosiossa ovat erityisesti 40-50 hevosvoimaiset uudehkot perämoottorit, joita vielä pystyy miesvoimin käsittelemään.

- Kesän taituttua syksyyn ja mökkimatkojen harventuessa on taas odotettavissa rikollisten aktivoitumista, sillä vapaa-ajanasuntojen korkea varustetaso tekee niistä yhä houkuttelevampia kohteita Talven tullen mökeiltä kannattaakin viedä arvotavara itse pois, eikä jättää sitä vorolle, muistuttaa Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Tapio Huttunen.

Polkupyörävarkaudet ovat Lounais-Suomen alueella yleisiä ja päivittäin kirjataan ilmoituksia useista anastetuista polkupyöristä. Rekistereistä käy ilmi, että Jopo on noussut varkaiden suosikiksi. Lounais-Suomen alueella on alkuvuoden aikana anastettu noin 400 Jopoa ja usein näissä varkauksissa on täysin ammattimaisia piirteitä. Markkinoilla liikkuukin useita Jopoja, joiden alkuperä on kyseenalainen. Käytetyn Jopon ostajan kannattaa olla tarkkana ja selvittää polkupyörän alkuperä huolella, muistutetaan Lounais-Suomen poliisista.

 

Kilpailut

Uusimmat