Kuva: Mikko Räsänen

Kylmiltään musiikkikurssilta TV-lähetykseen - ahkera keikkailu kouli Dannyn taustalaulajista viihteen ammattilaisia

01.12.2016 09:29 - Anna Hopi

Katja Lukin ja Varpu Virta ovat vuosien saatossa oppineet lavaesiintymisen ammattilaisiksi - ja myös siinä sivussa ystävystyneet.

Viihdealan ammattilaiseksi voi oppia heittäytymisen ja tekemisen kautta. Danny Show'ssa vuosien ajan esiintyneet D' Voices -laulajattaret Katja Lukin ja Varpu Virta kertovat oppineensa matkan varrella artistiuden ytimen. Säihkyvänä leading ladyna oleminen show-esityksissä vaatii heidän mukaansa rohkeutta ja spontaanisuutta.

Katjan artistiura alkoi 18 vuotta sitten hieman yllättävästi.

- Olin silloin aika nuori ja etsin vielä suuntaa elämässä. Valmistuin ensin nuorisotyön ohjaajaksi, ja ajattelin, ettei se ehkä ole se juttu, mitä haluan tehdä. Menin Oulun kevyen musiikin koulutus -kurssille, joka kerto puolisen vuotta. Danny oli katsomassa sen loppushow'n ja pyysi hommiin. Ensimmäinen keikka oli laivakeikka ja esiintyminen Huvin vuoksi -TV-ohjelmassa. Se oli jännä paikka nuorelle tytölle, jolle Danny oli ollut idoli jo 80-luvulta. Kaikki oli hurjaa, uutta ja hienoa, kuvailee laulajatar.

Lukin sanoo, ettei hänellä ollut vahva musiikkitaustaa. Ainoat laulut oli tuota ennen esitetty koulun joulu- ja keväjuhlissa.

- Vaati aika paljon Dannylta ottaa näin kokematon tyyppi mukaan, jolla ei ollut mitään meriittejä ennestään. Kaikki, mitä tiedän musiikkihommista, olen oppinut Dannylta, Katja hymyilee.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Vastustelin aluksi, etten halunnut laulaa taustoja"

Varpu Virran tarina on erilainen. Hän kertoo tehneensä systemaattisesti omia kappaleita ja haaveilleensa pitkään esiintyjän urasta.

- Olen tehnyt omaa musiikkia kauan ja soittanut pianoa. Opin soittamaan ja laulamaan aikoinaan korvakuulolta, muistelee nainen.

Hän työskenteli lavalla risteilyemäntänä ja sai eräältä työkaverilta vinkin, että Danny tarvisisi Show'hunsa taustalaulajia.

- Vastustelin sitä aluksi, etten halua laulaa toisten taustoja. Halusin olla vain lead laulaja. Menin kuitenkin Dannyn keikalle kuuntelemaan, ja huomasin yhtäkkiä olevani kokoonpanossa, virnistää laulajatar.

- Muistan omasta ensiesiintymisestä sen, että muut taustalaulajat aloittivat ABBA-potpurin, ja pyyhälsivät lavalle innoissaan. Seisoin hetken mikki kädessä, ja menin nopeasti mukana. En muista mitään keikasta, mutta kovasti hengailin siellä mukana ja lauloin.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Säihkyvät keikkavaatteet tuovat artistifiiliksen"

D' Voices -työ on vienyt Katjan ja Varpun monille ulkomaan reissuille. He puhuvat yhteenääneen Dallasin matkasta, jossa pääsivät esiintymään Amerikassa asuville suomalaisille vuoden 2006 itsenäisyyspäivänä.

Niin ikään isot kotimaiset lavakeikat ovat tehneet naisiin vaikutuksen.

- Joku Rauman Meren Juhannus, kun niille keikoille pääsi - vau! Miljoona Rock on ollut myös hieno, ja esiintyminen Espanjan televisiossa. Paljon on kivoja hommia, mutta alkupuolen jutut ovat jääneet parhaiten mieleen, ja myös ne jutut, joihin on panostettu kovasti ja opeteltu uusia juttuja, kertaa Varpu.

Katso alta naisten esiintyminen Espanjan televisiossa.

- Olin silloin levyttänyt Vitamiinin, joka oli alunperin espanjalainen kappale. Vedimme suomeksi sen heille tutun kappaleen. Meillä oli punaiset PVC:t päällä. Lauloimme muitakin kappaleita, jotka olivat aikaisemmin olleet isoja hittejä Espanjassa, ja teimme ne suomeksi, muistelee Katja.

Katja ja Varpu kokevat, että heidän siviiliminänsä erottaa artistiminästä säihkyvä vaatetus. Lukin virnistää, ettei korkokenkiä todellakaan tule pidettyä vapaa-ajalla jaloissa.

- Olemme lavalla sitä, mitä olemme muutenkin persoonina. Ehkä korostamme jotain tiettyä puolta enemmän, pohtii Virta.

- Vaatteet ja esiintymisasut tuovat tietyn varmuuden ja fiiliksen tehdä asioita. Muuten pyyhälletään tuolla kadulla pipo päässä, eikä ehkä olla ihan niin näyttäviä, hymyilevät naiset.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Voin kiittää koko musiikkiurastani Dannya"

Pitkä yhteistyö saman tiimin kanssa on tehnyt Katjasta ja Varpusta ystäviä. Heidän keskinäinen kehonkielensä on vaivatonta ja huokuu läheisyyttä. Kikatuksia pääsee haastattelun aikana useasti.

- Luulen, että me ollaan aika läheisiä, purskahtavat naiset nauruun.

- Kyllä kerromme toisillemme kaiken, se on fakta. Olemme nukkuneet niin monta yötä samoissa hotellihuoneissa ja tiedämme toistemme toimet ja tavat.

D' Voices -leidit sanovat tukeutuvansa esiintymistilanteissa toisiinsa. Hyvä ystävä vierellä antaa varmuutta omaankin suoritukseen.

Varpu kiteyttää ystävyyden koskettavasti.

- Jos toinen meistä on pois keikalta, se tuntuu kuin pala sisältä olisi pois. Kun teemme yhdessä esiintymisnumeroa, on todella vahva luotto toiseen. Ei pelota mennä lavalle, kun lavalla on se toinenkin. On kivempaa tehdä tätä työtä yhdessä hyvässä porukassa kuin yksin.

- Olemme lavatilanteissa naureskelleet muutaman kerran, että kun toinen unohtaa jotain esityksen aikana, niin toinenkin unohtaa. Meillä on ihmeellinen yhteys toisiimme.

(kuva: Mikko Räsänen)

Kun parivaljakkoa vertaa sisaruksiin, vastaus tulee nopeasti ja miettimättä.

- Niin me vähän ollaankin.

Yhtä lailla jatkuvaa rohkaisua työhön antaa Danny, joka pitää naisia kovan tason ammattilaisina.

- Voin kiittää koko musiikkiurastani Dannya. Olen edennyt hänen vinkkiensä mukaisesti ja se on kannattanut, sanoo Katja.

Varpulle Danny on opettanut vuorovaikutuksen merkitystä.

- Olen mukulasta lähtien tehnyt omia proggiksia, teatteriproggiksia ja musikaalijuttuja. Jossain vaiheessa linnottauduin tekemään musiikkia pariksi vuodeksi. Olen saanut Dannylta rohkeutta ja varmuutta. Meidän keskinäinen vuorovaikutus auttaa kaikkia, se on tärkeää lavalla.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Haluan levittää iloa ympärilleni musiikin kautta"

Tällä erää D'Voices on kiertänyt Finnhittien kuninkaiden keikoilla ja Dannyn soolokeikoilla taustalaulajina. Naiset suunnittelevat myös samaan aikaan omia sooloprojektejaan.

Varpu Virta kertoo odottaneensa kauan oikeaa hetkeä laittaa sooloprojekti tulille. Se on nyt.

- Nyt on minun aikani tulla esiin sooloartistina. Sille ei ole aikaisemmin ollut aikaa, kun on ollut tätä Danny-keikkaa ja muita proggiksia. Biisejä on olemassa pari sataa, ja valmiiksi tehtyjäkin muutama, hymyilee laulajatar.

- Studiotyöskentely vie aikaa. Jos teet paljon muuta duunia, niin ei jää aikaa omaan juttuun. Nyt on ehkä se oikea aika keskittyä vähän itsekkäämmin toteuttamaan omia projekteja.

Varpu Virta kuvailee tulevaa tuotantoaan etnopopiksi.

- Haluan levittää ympärilleni iloa musiikin kautta. Olisi hienoa saada oma biisi julki ja siihen musiikkivideo tehtyä. Minulle olisi musavideolle sopiva mekkokin jo valmiina, hän heläyttää naurun.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Levytin Dannyn ja Armin dueton"

Katja Lukin julkaisi vuonna 2014 Löysin viimein paikan kaivatun -levyn, jonka nimikkosingle soi mukavasti radiossa.

- Kaikki vuosien aikana levyttämäni sinkut laitettiin yksiin kansiin. Teimme pari uutta biisiä. Sain levyttää Dannyn ja Armin vanhan kappaleen Löysin viimein paikan kaivatun. Se soikin mukavasti radiooissa. Sitä ihmiset tulevat paljon kiittelemään ja pyytämään, että voitko esittää biisin, sanoo Katja.

- Ensi keväänä olisi tarkoitus tehdä yksi uusi biisi. Se on valittu, mutta siinä ei ole vielä sanoituksia.

Katja kertoo olleensa pitkään 60-luvun musiikin suuri fani.

- Rakastan Laila Kinnusta, Ann Christineä ja Carolaa. Tykkäisin kierrellä tanssipaikkoja sellaisilla kappaleilla.

Lukin on naimisissa laulaja Dimitri Keiskin kanssa. Pariskunta on laulanut yhdessä Keiskin vuonna 2015 julkaistulla levyllä, johon he levyttivät Samuli Edelmannin ja Sanin tunnetuksi tekemän Tuhat yötä -kappaleen.

- Mietimme yhteiskappaletta, ja kun levyllä oli muitakin covereita, teimme Tuhat yötä -biisistä 70-luvun henkisen version. Olemme esittäneet sen livenä kerran. Minusta siitä tuli aika ihana versio, hymyilee Katja.

 Lue myös: Dannyn erikoinen seuranhaku: Taustalaulajat valitsivat kumppaniehdokkaat

Kilpailut

Uusimmat