Kuva: Mikko Räsänen

Lauri Tähkä hakkasi kitaransa palasiksi

23.09.2016 09:15 - Anna Hopi

Vie mut täältä kotiin -albumia tehdessä Tähkä koki alhon, jonka ansiosta erästä reissukitaraa ei enää ole.

Sua mä jaksan -kappaleen iloinen tunnelma on Lauri Tähkän mukaan perujaan Intiasta, jossa hän oli reissussa.

- Olin siellä rannalla olevissa schackeissa, jotka ovat päivisin ruokapaikkoja ja öisin baareja. Oli uudenvuoden yö, ihmiset meni sinne tanssimaan, oli lämmin. Tähtibikinit tuli siihen ja rantabaarin kyyhkyset. Näin siellä Intiassa ne kaksi ihmistä, jotka ovat albumin päähenkilöt. Biisi on muuten hulabaloota, mutta kerrossäkeistössä on enemmän sanomaa, että vuodesta toiseen sua jaksan, kuvailee Tähkä.

-Kappale on live-meininkiä, jonka mielestäni osaan. Jos säveltäjä tekee neljää biisiä elämässään, niin tätä tulen varmaan aina tekemään jollain tavalla. Biisistä välittyy letkeys ja hauskuus.

Reissukitara sai kyytiä

Artisti koki Intian matkallaan erilaisia tunteita suhteessa tekemäänsä musiikkiin. Oli niitäkin hetkiä, kun turhautti ankarasti ja pelko nosti päätään.

- Muistan kun olin Intiassa, niin kuuntelin demoja joulun jälkeen rundin jälkeen. Olin epätoivoinen siitä, että nämä biisit ovat paskoja, joita olen kuunnellut nyt kaksi vuotta. Laitoin reissukitarani paloiksi hotellin terassilla. Tuli sellainen olo, että osaanko tehdä musaa ja biisejä, tunnustaa mies.

- Koin epätoivon hetken, jonka olen kokenut noin kolme kertaa albumin aikana. Sitä reissukitaraa ei enää ole. Turhan päiten kiukuttelin, mutta ei sille mitään mahtanut. Laitoin sen kitaran paloiksi.

Tähkä kokee, että suuret tunteet kuuluvat taiteen tekoon. Kitara ehkä meni, mutta kipuilu oli uuden albumin arvoista.

- Se kuuluu sellaiseen luovaan prosessiin. Kun se on pitkä, niin välillä kyllästyy hetkellisesti omaan tekemiseen. Tällä kiivailulla ja tunteilulla joskus voi saada kitarat kyytiä. On ne ennenkin saanut, virnistää Tähkä.

Kuuntele alta Sua mä jaksan -kappale.

Lue myös: Uuden levyn julkaiseva Lauri Tähkä: "Olen ihmisenä tunnetta täynnä"

Kilpailut

Uusimmat