Lohien ylisiirto käynnistyi Oulujoella

25.09.2014 10:08 - Mika Kuki

Aikuisten lohien ylisiirto Oulujoella on käynnistetty tänä aamuna. Kutukypsät lohet ylisiirretään Utos- ja Kutujokiin lisääntymistä varten. Ylisiirrettyjen lohien kalastus on kielletty. Tarkoitus on, että ylisiirretyt lohet kutevat joissa ja kudusta syntyy omaan kotijokeensa leimautuneita lohenpoikasia.

Lohet pyydystetään Merikosken voimalaitoksen alakalatiestä ja alakanavasta. Niiden yhteyteen on tarkoitusta varten rakennettu tilapäiset kalojen säilytysaltaat lohien keräämistä ja merkintää varten.

Poikkeuksellisen pitkään jatkunut leuto ja lämmin sää on hidastanut lohien hakeutumista jokeen. Vasta viime päivien viileä sää ja yöpakkaset ovat alentaneet jokiveden lämpötilan lähelle 10 astetta, minkä seurauksena lohien aktiivisuus alakanavassa ja kalatiessä on kasvanut.

Oulujoen vuoden 2014 ylisiirrot on rahoitettu Oulujoen vesistön puitesopimuksesta 2014 - 2017. Rahoitus jakaantuu Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien, Oulun Energian ja Fortum Power and Heat Oy:n sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ELY-keskusten kesken.

Kilpailut

Uusimmat