Kansainväliset huippukokit tutustuivat kouluruokaan

01.10.2014 14:45 - Marianne Holmström

Osana Food & Fun festivaalin ohjelmaa kymmenen keittiömestaria viidestä eri maasta tutustuivat kouluruokailuun Puolalan koulussa Turussa. Ruuan maistamisen ohella he tutustuivat koulun keittiöön.

Keittiömestarit olivat ilahtuneita Food & Fun -konseptin näkymisestä myös koulujen ruokalistoilla.

- Kouluruoka ja sen ravitsevuus ovat erittäin tärkeitä asioita ja on hyvä, että terveellisiä ruokailutottumuksia opetellaan jo koulussa. Kouluruoan valmistavilla ammattilaisilla on suuri vastuu, pohtivat espanjalaiset Sergio ja Javier Torres.

Maksuton kouluruoka on maailmalaajuisesti ainutlaatuinen asia. Vastaava järjestelmä on ainoastaan Ruotsissa. Turussa on järjestetty kouluruokailua jo ennen kuin se tuli lakisääteiseksi vuonna 1943.

Elokuussa 2014 Arkea otti Turun yläkouluissa ja lukioissa käyttöön Taputa-järjestelmän, jonka tarkoituksena on antaa oppilaille mahdollisimman helppo palautekanava. Oppilaita ja koulun henkilökuntaa varten koulujen ruokasalien ulkopuolelta löytyy ohjeet, kuinka palautetta annetaan. Päivittäispalaute ruoasta annetaan skannaamalla Taputa-koodi älypuhelimen QR-lukijalla. Lisäksi koulujen oppilaskunnilla on mahdollisuus antaa palautetta ruoasta Arkean yhteistyökokouksissa.

Turun koulujen ja päiväkotien keittiöt saavuttivat syyskuussa Portaat luomuun -ohjelman toisen portaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että keittiöissä käytetään vähintään kahta merkittävää luomuraaka-ainetta vähintään kaksi kertaa viikossa. Arkean koulu- ja päiväkotikeittiöissä käytetään luomuna muun muassa hiutaleita, varrasleipää ja rasvatonta piimää.

Luomuruoan suosiminen on yksi Arkean tavoista edistää kestävän kehityksen mukaista toimintaa ja kantaa ympäristövastuunsa. Portaat luomuun -ohjelman tavoitteena onkin auttaa ja kannustaa ammattikeittiöitä lisäämään luomutuotteiden käyttöä. Ohjelmaan liittyminen on vapaaehtoista.

Kuvituskuva

Kilpailut

Uusimmat