Kuva: Fotolia

4 syytä palkata hääsuunnittelija

19.04.2017 21:15 - Katja Nygård

Suomessa ja Britanniassa yli kymmenen vuotta hääsuunnittelijana työskennellyt Anu Beadle tietää, milloin ammattilaisen apu on paikallaan.

Viimeisen parin vuoden aikana hääsuunnittelija Anu Beadlen kalenterissa on ollut vilkasta, eikä seuraavaan kahteen vuoteen ole näkyvissä merkkejä tahdin hiljentymisestä.

- Kokemukseni mukaan mitä huonompi yleinen taloustilanne on sitä paremmin menee häärintamalla. Ainoastaan häihin käytettävät budjetit saattavat pienentyä. Pahin talousnotkahdus koettiin vuonna 2015, mutta silloinkin häitä oli todella paljon, Beadle sanoo.

Moni hääpari miettii omien kiireidensä keskellä, olisiko budjetissa varaa palkata lisäapua hääjärjestelyiden organisointiin tai toteutukseen. Ilmaista hääsuunnittelijan apua ei ole. Koko suunnittelupakettia ei kuitenkaan tarvitse ostaa, vaan voi ulkoistaa vaikka juhlapaikkojen etsinnän sekä kilpailutuksen. Halvimmillaankin hääsuunnittelijan palveluista saa kuitenkin varautua pulittamaan vähintään pari sataa euroa, mutta Beadlella on kokemusta niistäkin pareista, jotka käyttävät yli 3000 euroa hääsuunnittelijan apuun.

Pitkän uran erilaisten häiden parissa työskennellyt Beadle kertoo neljä asiaa, joissa hääsuunnittelijasta on erityisesti hyötyä.

1. Tuoreet ideat

Sosiaalinen media on täynnä häihin liittyviä ideoita, mutta sen tarjoamat ratkaisut eivät välttämättä ole kovin uniikkeja. Hääsuunnittelijan tehtävä on olla aina askeleen trendien edellä. Mitä tänä vuonna useimmat toteuttavat häissään, on hääsuunnittelijan näkökulmasta ollut pinnalla jo vuosi sitten. Beadle ei seuraa häätrendejä orjallisesti, vaan saa ideoita asiakkaista ja heidän tarinastaan sekä tyylistään.

- Tavattuani parin mieleeni tulvii hyvin nopeasti ideoita, joita haluan toteuttaa juuri heidän kanssaan. Joskus minulla on myös valmiina idea, jota varten odotan ”oikeaa paria”, jolle se sopii.

Hääsuunnittelija pitää myös häiden punaisen langan, eli teeman, kirkkaana mielessään siinäkin vaiheessa, kun hääpari lähtee rönsyilemään ja panikoimaan. Hän muistuttaa matkan varrella, mitä kohti ollaan menossa ja kertoo rehellisesti, jos joku hääparin toiveista ei istu heidän itse valitsemaan teemaansa.

2. Budjetti

Beadle lähtee liikkeelle aina ensimmäiseksi budjetista ja miettii, mitkä pariskunnan toiveista ovat sen puitteissa mahdollista toteuttaa.

- Mitä pienempi budjetti, sitä enemmän suunnittelua tarvitaan, Beadle sanoo.

Suurimman osan budjetista haukkaa häissä tarjottava ruoka ja juoma. Tästäkään huolimatta Beadle ei ensisijaisesti suosittele valmistamaan tarjoiluja itse.

- Hyvin harvoin siinä säästää rahaa, mutta saa kyllä itselleen lisää huolta tai vaivaa.

Hääsuunnittelijan yksi tehtävistä on estää heräteostoksia. Vaikka löytäisi eurolla kivoja koristeita, ennen ostopäätöstä on hyvä harkita vielä kahteen kertaan. Jos koristeet eivät olekaan sopivia, on vaikeaa saada myytyä ne eteenpäin ostohinnalla. Kannattaa myös muistaa, että monissa hankinnoissa on mahdollista säästää hääsuunnittelijan saamilla alennuksilla, joita ei muuten välttämättä saisi.

Beadle on huomannut, että monet hankkivat hääpuvun jo parikin vuotta ennen häitä. Siinä ajassa maku, mieltymys tai vyötärönympärys ovat kuitenkin saattaneet muuttua, joten edessä on uuden puvun hankinta.

- 1500 euron turha lovi haukkaa melkoisen siivun hääbudjetista, Beadle muistuttaa.

3. Aikataulu

Nykyajan hääparit ovat usein kiireisiä ja haluavat panostaa työhön ja arkeen. Häiden suunnitteluun kuluu hyvin organisoitunakin vähintään 250 tuntia. Harvalla hääparilla on käyttää sellaista aikaa muun elämän ohessa häiden suunnitteluun. Yhä useammat antavatkin koko paketin hääsuunnittelijan käsiin.

Hääsuunnittelija pitää asiakkaan puolesta huolen hääjärjestelyiden aikataulusta ja siitä, että kaikki asiat tulee hoidetuksi ajallaan. Aluksi etsitään juhlapaikka ja kirkko, joihin vaikuttavat sekä vierasmäärä että hääparin erityistoiveet. Tämän jälkeen kartoitetaan muita palveluntuottajia.

- Teen varauksia ja hoidan eniten aikaa vieviä asioita. Autan myös aikataulun suunnittelussa sekä kutsujen toteutuksessa. Teen siis kaikkea, mitä ikinä häihin liittyy.

4. Loppupaniikki

Noin kuukautta ennen h-hetkeä lähes jokaiselle hääparille iskee viimehetken paniikki. Häät ovat jo lähellä, mutta välttämättä mitään konkreettista niihin liittyvää ei vielä ole näkyvissä. Monille iskee epäusko asioiden hoitumisesta.

- Siinä kohtaa käyn asiakkaiden kanssa läpi aikataulun, vakuutan kaiken olevan hallinnassa ja kehotan heitä stressaamisen sijaan menemään kylpylään hemmottelemaan itseään ja toisiaan.

Kuka?

Nimi: Anu Beadle

Yritys: Lily Dream Wedding

Ammatti: Hää- ja tapahtumasuunnittelija

Työkokemus: Tehnyt yli 10 vuotta tapahtumasuunnittelua ja toiminut noin 10 vuotta hääsuunnittelijana. Ollut mukana toteuttamassa tuhansia häitä, joista kuuluisimmat lienee Valtteri ja Emilia Bottaksen häät vuonna 2016. 

Palkinnot: Palkittu useina vuosina Suomen ja Britannian parhaana hääsuunnittelijana.

Palkittu hääsuunnitelija Anu Beadle on ollut mukana toteuttamassa tuhansia häitä. (kuva: Lily Dream Wedding)

Lue myös: Tällaisilla sormuksilla julkkisnaisia on kosittu

Kilpailut

Uusimmat