Kuva: Fotolia

Kumpi tekee onnellisemmaksi: Uusi käsilaukku vai pikkuloma kylpylässä?

25.08.2016 19:15 - Emmi Moilanen

Tutkimuksessa selvitettiin, millaisiin asioihin ylimääräinen raha todella kannattaisi sijoittaa.

Tuntuuko uusiin, mutta tarpeettomiin vaatteisiin ja asusteisiin tai kalliiseen elektroniikkaan tuhlaaminen houkuttelevalta ajatukselta? Tiede on nyt todistanut sen, että törsääminen saattaa olla kannattavaa erityisesti silloin, jos malttaa panostaa materian hankkimisen sijaan elämyksiin, kuten esimerkiksi pieneenkin kylpylälomaan tai uuteen harrastukseen.

Psykologian professori Thomas Gilovich kirjoittaa Journal of Consumer Psychologyssa julkaistussa tutkimuksessa, että vaikka materiaali ja sen omistaminen voivat olla merkittävä tekijä henkilön identiteetin kannalta, tämä ei kuitenkaan ole yhtä tärkeää, kuin ne kokemukset, joita koemme elämämme aikana.

- Vaikka materian omistaminen voi olla tärkeää, olemme kuitenkin kokemustemme, emmekä omaisuuden summa, Gilovich toteaa tutkimuksessaan.

Hän vertaa ajatustaan elämänkertateokseen.

- Kirjassa kirjoittaisimme kokemuksistamme, emmekä siitä, mitä omistamme, hän toteaa.

Kokemukset vahvistavat sielunkumppanuutta

Gilovichin mukaan muistojen luominen yhdessä muiden ihmisten kanssa on erityisen tärkeää, sillä tämä vahvistaa myös sielunkumppanuutta sekä yksilöiden välistä yhteyden tunnetta. Esimerkiksi matkustaminen on erinomainen tilaisuus jakaa ennenkokemattomia ja "vain kerran elämässä" koettavia asioita omien läheistensä kanssa. 

Tuore tutkimus onkin hyvä pitää mielessä silloin, kun syntymäpäivälahjan hankinta seurustelukumppanille aiheuttaa päänvaivaa, tai silloin, kun sopivaa joululahjaa perheenjäsenille ei tunnu etsinnöistä huolimatta löytyvän. Tuhlaa siis hyvällä omalla tunnolla matkailuun tai muihin elämyksiin - ja vahvista samalla suhteita läheistesi kanssa!

Lähde: Popsugar

Lue myös: Hyviä uutisia: Taiteen tekeminen vähentää stressiä riippumatta lahjakkuudesta ja kokemuksesta

Lue myös: Uskalla matkustaa yksin – 7 vinkkiä onnistuneeseen reissuun

Kilpailut

Uusimmat