Kuva: Fotolia

6 todella yleistä tapaa, jotka lisäävät riskiä sairastua Alzheimerin tautiin

27.08.2016 11:50 - Anna Hopi

Muistisairaudet ovat osittain geneettisiä, mutta niitä voi torjua terveellisillä elämäntavoilla.

Muistisairaudet ovat viiltäviä varsinkin sairastuneen perheelle ja läheisille. Tuttu ihminen on vierellä, mutta ilman mitään muistikuvaa yhteisestä historiasta. Alzheimerin tauti on yleisimmistä dementian muodoista, ja siinä oireet pahenevat taudin edetessä.

Oireisiin lukeutuvat esimerkiksi hämmennys, muistinmenetys, muutokset, hienomotorisissa taidoissa, kommunikointikyvyn ja ratkaisukyvyn heikentyminen, masennus, ahdistus ja hallusinointi.

Kuusi yleistä tapaa vaikuttavat Alzheimerin taudin syntyyn riskiä lisäävästi.

(kuva: Fotolia)

1. Runsas alkoholin käyttö

Lääketieteellisen Neurology-julkaisun mukaan riski kasvaa merkittävästi, jos juot enemmän kuin 2,5 alkoholijuomaa päivässä. Tutkimuksessa selvisi, että keski-ikäiset miehet, jotka kuluttivat enemmän kuin tämän määrän päivässä, kärsivät muistinmenetyksestä kuusi vuotta aikaisemmin kuin ne miehet, jotka eivät juoneet ollenkaan tai ottivat alkoholia kevyemmin.

2. Vähäinen uni

Unenpuute luo kaksi ongelmaa - kasvanut Alzheimer-riski on toinen niistä, kertoo aivotieteilijä Jeffrey Iliff. Kun nukut, aivosi puhdistuvat myrkyistä, jotka vaikuttavat muistisairauden syntyyn. Jos et saa tarpeeksi unta, kehosi ei pysty puhdistumaan myrkyistä tarpeeksi tehokkaasti.

(kuva: Fotolia)

3. Tupakointi

Miksi vielä tupakoit? Se kaksinkertaistaa Alzheimerin taudin riskin.

4. Kuorsaaminen

Voimakas kuorsaaminen on uniapnean merkki. Uniapnean takia et saa tarpeeksi happea, mikä vaikuttaa muistisairauksien syntyyn.

(kuva: Fotolia)

5. Huono ravinto

Tietyt ruoka-aineet vaikuttavat Alzheimerin tautiriskiä kasvattavasti. Kehosi tarvitsee oikeanlaisia vitamiineja voidakseen hyvin. Haitallisia ruokia ovat muun muassa pasta, valkoinen leipä, valkoinen riisi, valkoiset jauhot, valkoinen sokeri, makkarat, leikkeleet, prosessoitu juusto, margariini ja mikropopkorni.

Sen sijaan voit lisätä ruokavalioon vihanneksia, lohta, marjoja, suklaata ja terveellisiä öljyjä, kuten oliiviöljyä ja kookosöljyä.

6. Pyöräily ilman kypärää

Alzheimer-liiton mukaan päävammat voivat vaikuttaa taudin syntymiseen. Pidä päässäsi pyöräilykypärää, kun liikut liikenteessä, jotta vältyt pään alueen vammoilta onnettomuuden sattuessa.

Lähde: FamilyShare.

Lue myös: Olut tekee hyvää aivoille? Suomalaistutkimus selvitti

Kilpailut

Uusimmat