Paula Heinonen lyttää ravintolisä-tutkimuksen

19.11.2011 14:07 - Antti Granlund

Tällä viikolla Terveyden tukipilareissa nousi esiin mielenkiintoinen kysymys ravintolisistä. Paula Heinonen on jyrkästi eri mieltä tutkimuksesta, jonka mukaan ravintolisät lisäävät kuolemanriskiä.  

Laajasti uutisoidun amerikkalais-suomalaisen tutkimuksen mukaan ravintolisät saattavat lisätä kuolemanriskiä eikä niistä ole juuri hyötyä kansansairauksien ehkäisyssä. Sen sijaan tutkimuksen mukaan monivitamiinien, foolihapon ja rautavalmisteiden käyttö voi lisätä kuolleisuutta.

Heinosen mielestä tutkimuksen tulosten tulkinta on humpuukia.

- Joo, just näin. Tätä sanottiin jopa uutisankaksi. Tutkimus perustui kyselykaavakkeisiin, eivätkä tutkittavat naiset kertoneet tarkkoja tietoja esimerkiksi elintavoistaan, ravintolisistään tai lääkityksestään. 22 vuoden aikana nämä naiset täyttivät vain kolme kertaa tämän kaavakkeen. Heille ei tehty missään vaiheessa edes terveystarkastusta!

Heinosen mukaan kukaan ei tarkistanut, minkälaisina yhdisteinä tutkittavat vitamiineja olivat nauttineet.

- Vitamiinipitoisuuksia ei mitattu, eikä ruokavailoita tutkittu. Kun tutkimus päättyi vuonna 2008, 40 prosenttia naisista oli kuollut, ja hieman suurempi osa kuolleista oli käyttänyt vitamiineja. Tässä ei ole kysymys syy-seuraussuhteesta vaan tilastollisesta korrelaatiosta.

 

Kilpailut

Uusimmat