Ei enää veitsen alle! Suonikohjuista pääsee eroon entistä helpommin ja nopeammin

02.05.2013 14:30 - Katariina Näreaho

Nykyaikaisilla hoitomenetelmillä suonikohjut voidaan hoitaa parhaimmillaan yhdellä toimenpiteellä, ja mikä parasta: ilman leikkausta. Jalat kaunistuvat ilman arpia, ja toipuminen sujuu ilman sairauslomaa ja kipulääkitystä.

Perinteisesti suonikohjut on hoidettu pois leikkauksella. Operaatiosta toipuminen voi viedä aikaa ja siitä saattaa jäädä leikkausarpia. Nykyään vaivasta voi päästä eroon entistä helpommin ja nopeammin.

- Suurimmalle osalle riittää kertahoito, eivätkä toimenpiteet aiheuta haavoja neulanpistoreikiä lukuun ottamatta, eli jalat kaunistuvat ilman arpia. Uudet hoitomuodot eivät myöskään vaadi sairauslomaa, kertoo Terveystalon verisuonikirurgian erikoislääkäri Aarno Lehtola tiedotteessa.

Suonikohjujen ultraääniohjatut vaahtoruiskutus-, laser-, radioablaatio- ja höyrykutistushoidot voidaan tehdä vastaanottohuoneessa ilman aikaavieviä esivalmisteluja. Hoitoon menee aikaa puolesta tunnista puoleentoista tuntiin riippuen laajuudesta ja menetelmästä.

Vaahtoruiskutushoidossa ruiskutetaan ultraäänikartoituksessa todettuihin viallisiin laskimoihin vaahtoa, jolloin kohjuinen suoni tuhoutuu kemiallisesti ja tukkeutuu kutistuen ja kuihtuen vähitellen pois.

Laser-, radioablaatio- ja höyrykutistushoitoja käytetään vaahtohoidon rinnalla lähinnä isojen suonirunkojen hoidossa. Näissä lämpökatetrin avulla saadaan aikaan laskimon sisäkautta tapahtuva tuhoutuminen ja tukkiutuminen, minkä jälkeen suoni kutistuu ja lopulta häviää. Höyrykutistushoidon etu on luonnonmukaisuus, sillä siinä käytetään vain vettä.

Tiesitkö tätä suonikohjuista?

• Suonikohjut eli laskimolaajentumat ovat seuraus laskimoverenkierron vajaatoiminnasta. Ne ovat usein perinnöllisiä.

• Arviolta noin 400 000 suomalaisella on jonkinlainen laskimovika, pienempi tai suurempi. Kyseessä on siis hyvin yleinen vaiva. Suonikohjut ovat kolme kertaa yleisempiä naisilla kuin miehillä.

• Ne syntyvät, kun jalkojen laskimoläpät ja laskimon seinämä antavat periksi, ja laskimovirtaus kääntyy takaisin jalkaan. Suoni pääsee pullistumaan, mikä näkyy iholla sinertävinä kohoumina. Viimeistään näiden ilmaantuessa on syytä tutkituttaa jalat.

• Suonikohjut eivät ole ainoastaan kosmeettinen haitta. Oireina on usein tylpän kivun ja turvotuksen ohella tunne jalkojen painavuudesta. Suonikohjut häiritsevät myös lihasten aineenvaihduntaa ja aiheuttavat suonenvetoja eli kramppeja.

• Periaatteessa suonikohjuja ei pysty ennaltaehkäisemään, mutta painonhallinta ja riittävä liikunta auttavat asiassa. Raskauden aikana olisi myös hyvä pitää tukisukkia.

 

Kilpailut

Uusimmat