Onko puhti poissa tai katkeileeko muisti? Tarkista, oletko pitänyt huolta aivojen välittäjäaineista

09.08.2013 13:19 -

Harva tuntee kovinkaan hyvin aivojen välittäjäaineita, vaikka niillä on hyvinvointimme kannalta erittäin tärkeitä tehtäviä.

Iskelmän taajuudella kuultava Terveyden avaimet -ohjelma palaa kesätauolta sunnuntaina. Ensimmäisen aiheena ovat muun muassa aivojen välittäjäaineet.

- Moni varmaan miettii, että hohhoijaa, aivojen välittäjäaineet eivät voisi vähempää kiinnostaa. Mutta ne ovat aivan mielettömän tärkeitä! funktionaalisen lääketieteen asiantuntija ja kouluttaja Paula Heinonen sanoo.

- Välittäjäaineet nimensä mukaisesti välittävät aivoissa viestin yhdeltä solulta toiselle. Ne saavat sen aikaiseksi, oletko terävä kuin partaveitsi vai täysin pöhelö.

Heinonen kertoo, että välittäjäaineilla on muitakin tärkeitä tehtäviä.

- Esimerkiksi serotoniinin tuottama melatoniini tuo hyvän unen ja korjaa aivoja. Dopamiini ja noradrenaliini antavat elämänhalua ja pitävät ihmisen innostuneena. Ja adrenaliini nostaa sängystä ylös aamulla, Heinonen luettelee.

Millä tavoin aivojen välittäjäaineista voi pitää huolta? Tietoa siitä ja muista aiheista on luvassa Iskelmällä Terveyden avaimet -ohjelmassa sunnuntaina kello 9.00. Ohjelma uusitaan torstaina kello 18.00

Kilpailut

Uusimmat