Millaiset persoonallisuuspiirteet ennakoivat onnellistä avioliittoa? Tutkimus kertoo

05.04.2016 10:45 - Iiro Myllymäki

Naisten ja miesten välillä on yllättävä ero, kertoo uusi tutkimus.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että kihloihin meneminen ja avioliiton ensimmäinen vuosi aikaansaavat myönteisen piikin ihmisen onnellisuudessa. Näiden tapahtumien aiheuttama tyytyväisyyden lisääntyminen ei luonnollisesti ole kaikilla pysyvää, ja joillakin onnellisuus vähenee enemmän ja nopeammin kuin toisilla. Ketkä sitten todennäköisimmin nauttivat pitkäaikaisimmasta avio-onnesta?

Personality and Individual Differences -lehdessä julkaistava uusi tutkimus pyrkii vastaamaan tähän kysymykseen. Tutkimuksessa Britannian Stirlingin ja Manchesterin yliopistojen tutkijat havainnoivat korrelaatioita tiettyjen persoonallisuuden piirteiden ja onnellisuuden tason välillä ihmisiltä sekä ennen että jälkeen avioitumisen kahdeksan vuoden aikana.

Miesten tyytyväisyys vähenee nopeammin kuin naisten

Tutkittavista yli 2000:sta ihmisestä kerättiin joka vuosi tiedot siviilisäädystä, elämäntyytyväisyyden tasosta ja persoonallisuuden piirteistä. Persoonallisuuspiirteistä eriteltiin tunnollisuus, myöntyväisyys, ulospäinsuuntautuneisuus, neuroottisuus ja avoimuus. Kahdeksan vuoden aikana melkein 500 tutkittavaa solmivat ensimmäisen avioliittonsa ja pysyivät naimisissa tutkimuksen loppuun asti.

Kun tutkimuksessa verrattiin sinkkunaisia ja avioituneita naisia, havaittiin, että naimisiin menneet elivät avioliittonsa alussa onnellisempina kuin he, jotka eivät menneet tutkimuksen aikana naimisiin. Naisten elämäntyytyväisyys kasvoi avioliittoon johtavan vuoden aikana, ja tyytyväisyys väheni vähitellen sitä mukaa kun aviovuodet kuluivat. Miehillä kehitys oli samansuuntainen, mutta hieman naisia nopeampi.

Hyödyttääkö ulospäinsuuntautuneisuus?

Kaikilla osallistujilla onnellisuus ei vähentynyt samalla lailla. Tässä kohtaa päästäänkin tarkastelemaan persoonallisuuspiirteiden vaikutusta avio-onnen kehitykseen.

Naisista onnellisuuden onnistuivat säilyttämään paremmin ne, joilla persoonassa oli paljon tunnollisuutta tai vain vähän ulospäinsuuntautuneisuutta. Miehillä tulos erosi ulospäinsuuntautuneisuuden suhteen. Ulospäinsuuntautuneet miehet onnistuivat säilyttämään elämänonnellisuutensa paremmin kuin introvertimmat tapaukset.

Tutkimus ei onnistu selittämään tätä eroa. Löytävätkö introvertit naiset helpommin heille yhteensopivan kumppanin kuin ekstrovertit naiset? Sopiiko introverttien naisten luonteenpiirteet paremmin yhteen minkä vain persoonallisuuspiirteen omaavan kumppanin kanssa? Tutkijat huomioivatkin, että lisätutkimus aiheesta on tarpeen.

Lähde: Fusion

Kilpailut

Uusimmat