Miksi näet seksiunta työkaverista? Suomalaisasiantuntija paljasti, mitä piilee toistuvien unien takana

05.04.2016 11:40 - Anna Hopi

Unientulkitsija, kouluttaja ja kirjailija Olavi Moilasen mukaan sama teema toistuu unissa, kunnes ihminen on ymmärtänyt sen sanoman.

Moni näkee unia, joissa on alastomana julkisella paikalla ja huomaa olevansa vaikka keskellä koulun käytävää tai työpaikka ruokalaa ilman rihman kiertämää. Mistä johtuvat tällaiset toistuvat unet, jotka ovat yleisiä monille ihmisille? Lue alta selitykset mieltäsi askarruttaneisiin uniteemoihin.

Alastomana julkisella paikalla

- Unen teema toistuu niin kauan kuin ihminen on ymmärtänyt sen sanoman. Minäkin usein pidän alastomana luentoja, naurahtaa Olavi Moilanen Iskelmälle.

- Kun ihminen paljastaa itsensä, uni käyttää kulttuurista paljastamisen mielikuvaa, kun riisumme vaatteet. Uni hyödyntää tätä merkitystä. Jos puhumme vieraille ihmisille asioita, joissa paljastumme, niin uni on meissä huolissaan, että paljastinko liikaa itseäni. Silloin olemme alastomana unessa.

Jahdatuksi tai tapetuksi tuleminen

- Kaikki unet riippuvat ihmisestä itsestään ja jokainen näkee unia omalla tavallaan. Kun puhutaan unista yleisellä tasolla, ollaan vähän hakoteilla. Se, että tietyntyyppiset unet toistuvat monilla ihmisillä, siellä saattaa olla yhteisiä tekijöitä. Meitä ehkä pelottaa tai olemme huolissamme jostain asiasta. Tällainen asia aina palaa mieleen. Uni käyttää siitä ilmaisua, että asia vainoaa meitä.

- Useimmilla naisilla se on joku mieshahmo, joka vainoaa. Kun parisuhteessa on ongelmia, niin mies vainoaa unessa. Eli miessuhde vainoaa. Unen henkilöhahmot ovat unennäkijän omia elämyksiä ja kokemuksia. Eivät ne kerro toisesta ihmisestä vaan unennäkijästä. Unennäkijän kokemus on, että mies vainoaa minua - ja tämä kokemus on olemassa myös valvetilassa. Kun olet syvästi rakastunut, etkä pääse irti tunteesta, niin kyse on silloinkin vainoajasta, koska henkilö täyttää ajatuksesi.

Seksiunen näkeminen työkaverista

- Seksuaalisuudella on monia tasoja. Uni voi käsitellä elämystä, että meillä synkkasi edellisenä päivänä hyvin. Se tulee usein esille seksuaalisena kanssakäymisenä. Moni elää myös tarpeessa, ja on pitkä aika kun on viimeksi harrastanut seksiä. Ne ihmiset, joiden kanssa edellisenä päivänä elit päivän aktiivisimmat hetket, voivat korvata hetkeksi unessa puolison. Eikä siitä tarvitse olla kovin huolissaan. Uni useimmiten käsittelee kuitenkin suhdetta oman puolison kanssa, kertoo Moilanen.

- Toki seksiuni työkaverista perustuu myös siihen, että töissä on ihastusenergiaa. Sellaisessa on kiva tehdä töitä, kun on piilotajuista ihastusta, jota uni laittaa täytäntöön. Huomioiva energia tulisi olla jokaisessa työyhteisössä.

Seksiunen näkeminen ex-kumppanista

- Jos olet ollut yhdessä jonkun ihmisen kanssa yhdessä 20 vuotta ja eroat, niin vaikka olisit yhdessä uuden kanssa, niin unessa saatat siti olla entisen kanssa. Uusi kumppani saattaa alkaa valittaa, että edelleenkö rakastat ex-puolisoa enemmän kun hän on kanssasi unessa. Ihminen käsittelee yleensä kuitenkin nautintoa tai ongelmaa nykyisessä suhteessa.

- Uni toimii mielleyhtyminä, se ei ole järkevä. Jos sinulla on 20 vuoden kokemus yhden ihmisen kanssa ja vuoden kokemus uuden kanssa, unessa tulee pitkäaikainen kumppani helpommin mieleen. Valveillakin saatamme kutsua pitkään uutta entisen nimellä. Unessa toimitaan usein koko elämänkaaren perusteella. Muistot ovat siellä tämän hetken kokemuksia.

Mies vahingoitti lastasi unessa

- Kun parisuhteen alussa näkee tuollaista unta, niin unessa oleva lapsi on usein meidän sisäinen lapsi. Parisuhteen alussa näyttelemme paljon ja esitämme parempaa kuin mitä olemme. Silloin iloinen, leikkivä lapsi on hukassa. Emme uskalla olla sitä, mitä olemme. Siksi miessuhde uhkaa sisäistä lasta. Ulkoinen lapsi onkin tosiasiassa sisäinen lapsi.

Omalle lapselle tapahtuu jotain kamalaa

- Samantyyppisia unia tulee naisilla paljon. He laittavat unipalveluun viestiä, jossa he kysyvät, että "tapahtuuko mun lapselle jotain kun näin unta, että hän hukkuu". Vastaan aina, että tuskinpa. Olemme usein niin innoissamme työelämästä ja kiinni työssä ja ollaan tehokkaita ja suorittajia. Unohdamme, että ihminen on leikkivä ihminen. Meillä pitäisi olla aikaa iloiseen leikkivään yhdessäoloon. Kun se unohtuu, lapsi meissä hukkuu, kertoo Moilanen.

- Joskus  näissä lapsiunissa on mukana oma äitisuhde. Että äiti on huolissaan minun selviämisestäni maailmassa. Monet tutkijat sanovat, että nainen on haudannut äidin itseensä. Omaan olemukseensa ja huolehtii itsestään kuin lapsesta. Jos on syömisongelma, niin lohdutamme itseämme syöttämällä itseä. Äiti ja lapsi ovat sisällämme ja ruokimme omaa sisäistä lastamme lohturuoalla. Hyvinmonelle ruoka on lohturuokaa.

Lue lisää Olavi Moilasesta ja unien tulkitsemisesta täältä.

 

Näetkö usein unia julkisuuden henkilöistä? Se voi olla uniasiantuntijan mukaan vaarallista. Lue lisää täältä.

Kilpailut

Uusimmat