Kuva: Fotolia

Koetko kipua treenatessa? Se on normaalia vain tiettyyn pisteeseen saakka

17.08.2016 12:45 - Emmi Moilanen

Loukkaantuminen ei aina tarkoita sitä, että treenaaminen tulisi lopettaa kokonaan toipumisen ajaksi. Normaalin lihasrasituksen ja loukkaantumisen erottaminen toisistaan on tärkeää.

SELF selvitti asiantuntijan avulla yleisimmät varoitusmerkit, joiden avulla kuntoilija erottaa, onko lihaksissa tai nivelissä tuntuva kipu normaalia, treenistä aiheutunutta rasitusta vai onko kyseessä vakavampi loukkaantuminen.

Kipu on erilaista

Treenistä johtuva harmiton lihasrasitus tuntuu yleensä tasaisena kipuna ja jäykkyytenä. Varsinainen loukkaantuminen puolestaan aiheuttaa useimmille terävää kipua, joka on erilaista, kuin tavanomainen lihasrasitus. Tällöin treeni tulee keskeyttää.

- Kun ihmiset ovat todella loukanneet itsensä, he kokevat terävää, pistävää ja syvää kipua. Nämä ovat merkkejä siitä, että kyseessä saattaa olla jotain vakavampaa. Turvotus on myös usein hälytysmerkki siitä, että jotain on pielessä, kertoo treeniasiantuntija Jaqueline Crockford.

Kipu ei hellitä muutamassa päivässä

On hyvä muistaa, että jokaisen keho on yksilöllinen palautuessaan rankan treenin aiheuttamasta rasituksesta.

- Lihaskivun kesto riippuu muun muassa nesteytyksestä ja fyysisestä kunnosta. Yleensä arkuus on pahimmillaan päivän tai kahden kuluttua treenistä, ja voi kestää jopa kolmen päivän ajan, Crockford toteaa.

- Jos lihaskipu ei helpota kolmen päivän kuluessa, voi se olla merkki siitä, että kyseessä on pahempi loukkaantuminen, hän jatkaa.

Edellisestä treenistä johtuva lihasarkuus helpottaa yleensä seuraavan treenin yhteydessä tehdyn, kunnollisen alkulämmittelyn jälkeen.

Jos oireet jatkuvat, mene lääkäriin

Treenin aikana loukkaantuminen voi tapahtua ilmiselvässä tilanteessa, esimerkiksi nivelen naksahtaessa kivuliaasti. On kuitenkin myös mahdollista, että urheilun lomassa tapahtunutta vammaa ei heti havaitse.

- Useat ihmiset eivät tiedosta sitä välittömästi, mutta kun kyselen heiltä tarkemmin, tilanne yleensä muistuu mieleen, kertoo ortopedisen kirurgian apulaisprofessori Claudette Lajam.

Jos epäilet kärsiväsi pitkittyneestä urheiluvammasta, on hyvä varata aika lääkärin vastaanotolle. Lääkäri hoitaa mahdollisen loukkaantumisen asianmukaisesti, mutta voi olla myös apuna suunnitelman laatimisessa, joka auttaa sinua palaamaan takaisin normaaliin treenirytmiisi.

Loukkaantuminen ei tarkoita, että treenit tulisi lopettaa kokonaan

- Useat ihmiset pelkäävät vierailla lääkärin vastaanotolla sen takia, että he pelkäävät saavansa urheilukiellon, Lajam kertoo.

Pelko on kuitenkin epätodennäköinen erityisesti niiden henkilöiden kohdalla, jotka rakastavat treenata paljon.

- Loukkaantuminen ei tarkoita, että urheilu tulisi lopettaa kokonaan. Saatat kuitenkin joutua muuttamaan treeniohjelmaasi, kunnes olet täysin toipunut vammasta, Lajam kertoo.

Jos kyseessä ei ole koko kehoa rajoittava loukkaantuminen, kysy lääkäriltäsi vaihtoehtoisia treenimuotoja tai -liikkeitä toipumisajallesi.

Lähde: SELF

Lue myös: Treenaatko isoilla painoilla? Kevyet painot yhtä tehokkaita

Kilpailut

Uusimmat