Kuva: Fotolia

Parhaat vinkit treenimotivaation säilyttämiseksi – ota omaan käyttöön!

28.08.2016 13:15 - Emmi Moilanen

Asiantuntijoiden ohjeilla saat pidettyä treenimotivaation yllä myös kiireisen arjen keskellä.

Prevention-sivusto selvitti ammattilaisten parhaimmat keinot treenimotivaation ylläpitämiseen. He suosivat alla olevia keinoja myös omassa arjessaan.

Priorisoi treeni tehtävälistan kärkeen

- Treenaan aina heti ensimmäisenä aamulla, joten mikään muu velvollisuus ei pääse päivän aikana kiilaamaan urheilemisen ohitse, kertoo urheilupsykologi Jennifer Farrel.

Älä urheile yksin

- Ajattelen koiriani, sillä he tarvitsevat myös fyysistä aktiviteettia. Tämä auttaa minua pysymään juoksusuunnitelmassani, toteaa urheilu- ja ravitsemusasiantuntija Amanda J. Visek.

Jos huomaat olevasi taipuvainen lykkäämään esimerkiksi kuntosalille lähtemistä, salikaverin etsiminen yleensä auttaa motivaatio-ongelmiin. Kun olette sopineet ”urheilutreffit” etukäteen, et ole vastuussa enää vain itsellesi päivän urheiluhetken toteutumisesta.

Aikatauluta

- Treeni näyttää vähemmän vaihtoehtoiselta silloin, kun olet kirjannut sen ylös kalenteerisi, huomauttaa Visek.

Sinun ei tarvitse treenata lajia, josta et pidä

Tämä kohta on erityisen tärkeää pitää mielessä treenimotivaation säilyttämiseksi. Vaikka ystäväsi olisi innostunut uudesta muotilajista, sinun ei tarvitse hampaat irvessä jatkaa treenaamista, jos olet yhden tai kahden kokeilukerran jälkeen todennut, että laji ei ole sinua varten.

Hyödynnä positiivisen ajattelun voima

- Jos sinulla on vaikeuksia pysyä aktiivisena ja saada itsesi liikkumaan, todennäköisesti olet koko ajan muistuttanut itseäsi siitä, että sinun ”pitäisi treenata”, psykoterapeutti Stephanie Pearl kertoo.

Asiantuntijat suosittelevatkin yksinkertaista ja helppoa ajatusmallin muutosta.

- Saattaa kuulostaa kummalliselta, mutta ajattelutapa ”haluan lähteä urheilemaan” voi saada aikaan suuren muutoksen, Pearl jatkaa.

Hyväksy, että urheilusuoritus ei ole aina täydellinen

On normaalia, että joskus joutuu pinnistelemään löytääkseen ripauksen energiaa ja motivaatiota edes sohvalta nousemiseen. Tällaisina päivinä treeni voi tuntua erityisen tahmealta.  Sen sijaan, että kritisoisi itseään normaalia tehottomammasta treenistä, Pearlin mukaan tulisikin muistaa olla tyytyväinen siihen, että sai itsensä liikkeelle.

Ota lyhyestäkin treenistä kaikki teho irti

Aina ei ole aikaa ryhmäliikuntatunneille tai monen kilometrin juoksulenkille. Tutkimukset ovat osoittaneet, että samat terveyshyödyt saa kolmesta, kymmenen minuutin jaksoon jaetusta lyhyestä treenistä, kuin yhtäjaksoisesta puolen tunnin urheilusuorituksestakin.

- Jokainen lyhytkin hetki merkitsee, toteaa Farrel.

- Sen sijaan, että jättäisit treenin kokonaan välistä ajanpuutteen takia, ajattele, että jo kymmenen tai viidentoista minuutin treeni on parempi kuin ei mitään, hän jatkaa.

Lähde: Prevention

Lue myös: Motivaatio hukassa? Kymmenen inspiroivaa lausetta, jotka työntävät eteenpäin elämässä

Kilpailut

Uusimmat