Kuva: Fotolia

Kärsitkö liikuntauupumuksesta? Asiantuntijan vinkit ennaltaehkäisyyn

25.11.2016 18:45 - Elisa Jalasjoki

Esimerkiksi paikalleen jämähtäneet tulokset, sekä jatkuva sairastelu voivat kieliä liiallisesta liikunnan määrästä.

Liikunnan ja terveellisten elämäntapojen merkitys korostuu kaikkialla. Ihmisiä suositellaan asettamaan itselleen erilaisia tavoitteita, eikä terveellisiä elämäntapoja enää pelkästään suositella, vaan vaaditaan. On helppo ymmärtää, miksi yhä useammat ajautuvat tilanteeseen, jossa liikkuvat liikaa niin, että oma keho lopulta uupuu. 

Mistä sitten tietääa, että liikkuu niin sanotusti "liikaa?". Female First -lehti jututti ryhmäliikuntakonsepti LesMillsin johtaja Bryce Hastingsia ja selvitti millä kenoilla liikuntauupumuksen tunnistaa, ja kuinka sen voi estää. 

Hastingsin mukaan yleisimmät merkit liiallisesta urheilun määrästä ovat: 

- Katkonainen uni

- Mielialavaihtelut tai jatkuva alakuloisuus

- Paikalleen jämähtäneet tulokset esimerkiksi salitreenissä

- Lihaskivut tai lihasvammat

- Jatkuva sairastelu

- Uupunut olo urheilun jälkeen 

Hastingsin mukaan tärkeintä urheillessa on monipuolisuus.

- Niin kutsutut "liikunta-addiktit" valitsevat esimerkiksi LesMills-tunneista oman suosikkinsa, ja urheilevat monta kertaa viikossa vain kyseisellä tunnilla. Tällaisten henkilöiden tulisi pyrkiä kokeilemaan myös jotakin uutta, Hastings selittää. 

Alle on listattu viisi kohtaa, joiden avulla liikuntauupumusta voi ehkäistä. Katso kohdat alta.

1. Urheile vaihtelevalla intensiteetillä, eri liikuntalajeja sekoittaen

Älä liiku jatkuvasti samalla tavalla, vaan jaa viikkosi urheilut eri osiin. Yhtenä päivänä voit tehdä tehokkaan HIIT-treenin, toisena päivänä mennä salille harjoittamaan lihaskuntoa ja kolmantena esimerkiksi rauhalliselle kävelylenkille. 

2. Kuuntele kehoasi tarkkaan

Vaikka olisit aamulla suunnitellut meneväsi salille, tulee omaa kehoa kuunnella. Jos olo tuntuu väsyneeltä, tai lihakset ovat edellispäivän treenistä kipeät, on täysin sallittua jäädä kotiin lepäämään. On hyvä muistaa, että tulokset syntyvät levossa. 

3. Kävele

Kehon tulee antaa venyä ja liikkua rauhallisestikin. Kävelylenkki auttaa lihaksia palautumaan. Ikävät lihaskivut saa nopeiten loppumaan palauttelevalla kävelyllä.

4. Varmista että nukut tarpeeksi

Ihmisen tulisi keskimäärin nukkua kahdeksan tuntia vuorokaudessa. Myös suositeltu aika liikunnalle on aamuisin, jolloin keho ja mieli ovat virkeimmillään. Myöhään urheilu voi jopa pahimmillaan sekoittaa unirytmin. 

5. Muista: Flunssassa ei tule urheilla

Jos olosi on kipeä, tai tunnet olevasi tulossa kipeäksi, jätä treeni väliin. Oma olo - ja sairaus voivat pahentua, jos urheilet puolikuntoisena. 

Lähde: Female First

Lue myös: Liiku persoonasi mukaan - lue, mikä liikuntamuoto sopii juuri sinulle

Lue myös: Tehotreeni onnistuu alle tunnissa, kun ajan jakaa oikein - katso miten onnistut

Kilpailut

Uusimmat