Kuva: Fotolia

Älä väsähdä! - Näillä vinkeillä saat lisää puhtia työpäivään

12.10.2016 16:00 - Katja Nygård

Iskeekö lounaan jälkeen armoton väsymys? Pysy virkeänä koko päivän muistamalla nämä asiat.

Säännöllinen ateriarytmi

Syömällä säännöllisesti, noin 2-3 tunnin välein huolehdit siitä, että kehosi saa tasaisesti ja riittävästi energiaa. Tämä tarkoittaa noin neljä ateriaa ja paria välipalaa päivässä.

Kunnon aamupala

Skippaamalla aamupalan teet vain hallaa itsellesi. Aloita päättämällä, että aamiainen on vastedes jotain muuta kuin vettä ja kuppi kahvia. Jos ruoka ei heti herättyä kunnolla maistu, nauti aamupalaksi smoothie. Se on helppo valmistaa, ja valitsemillasi raaka-aineilla saat sisällytettyä siihen sekä proteiinia että hiilihydraattia.

Värikäs lounas

Lounaalla ei kannata syödä liian raskaasti. Mitään ruokia ei tarvitse välttää kokonaan, mutta lautasta ei pidä myöskään täyttää pelkällä pastalla tai rasvaisilla ja kermaisilla aterioilla.
Lounaalla lautaselle kannattaa valita kaikkea mahdollisimman värikästä.

Hyvä tapa on syödä vanhan lautasmallin mukaisesti, eli puolet lautasesta tulisi olla vihanneksia ja kasviksia, toinen puoli täytetään proteiinilla ja hiilihydraatilla. Moni välttelee hiilihydraatteja, mutta niitä ei kannata jättää lautaselta kokonaan pois. Hiilihydraatit ovat tärkeitä etenkin aivoille, jotka eivät muuten jaksa käydä täydellä teholla.

Kohtuullinen ateriakoko

Jos aamupala on ollut liian heppoinen, ja energiavaje on ehtinyt kasvaa liian suureksi, lounaalla ahtaa helposti itseensä hirveän määrän ruokaa. Se pistää väsyttämään, koska kroppa käyttää ison osan energiastaan suuren ruokamäärän sulattamiseen.

Terveelliset välipalat

Välipala pari tuntia ennen lounasta ja pari tuntia lounaan jälkeen auttavat pitämään verensokerin tasaisena ja nälän tunteen aisoissa. Välipalan laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Sokeria sisältävät välipalat auttavat hetkellisesti väsymykseen, mutta kun vaikutus loppuu, väsymys on kahta kauheampi.

Välipalalla kannattaa suosia hyvällä energialla täytettyä ravintoa, kuten pähkinöitä, hedelmiä tai ruisleipää kinkulla ja tomaatilla. Silloin tällöin välipalaksi voi myös nauttia proteiinipatukan, jonka energiaa antavat ravintoaineet ovat sopivassa suhteessa muuhun ruokavalioon nähden.

Välipalat ovat tärkeitä etenkin silloin, jos aikoo työpäivän jälkeen suunnata kuntosalille tai lenkkipolulle. Ilman välipalaa treeni on hukkaan heitettyä aikaa, jos kropalla ei ole käytössään rakennusaineita.

Riittävästi vettä

Riittävä veden juominen päivän aikana parantaa aineenvaihduntaa ja pitää yllä vireysti¬¬laa. Vettä tulisi nauttia 2-3 litraa vuorokaudessa. Jos juo kahvia, vettä pitäisi juoda vielä tätäkin enemmän.

Aamu on hyvä aloittaa isolla lasilla vettä, johon on puristettu puolikkaan sitruunan mehu. Työpaikalle tai mukana kuljetettavaksi kannattaa hankkia puolen litran pullo, jonka päätät täyttää ainakin viisi kertaa päivässä.

Moni kokee veden juomisen vaikeaksi, jos janon tunnetta ei ole. Kun keho alkaa tottua veden määrään, se alkaa myös itse muistuttaa juomisesta janon muodossa. Vessassa ei myöskään tarvitse enää vähän ajan kuluttua rampata jatkuvasti.

Ylös tuolista

Jos väsymys alkaa saada yliotetta, pieni liikunta-annos kesken päivän piristää. Jo pienillä asioilla saat verenkiertoa vilkastettua ja vireystasoa nostettua. Työskentele välillä seisten, kävele kollegan luokse sen sijaan, että lähettäisit sähköpostia, puhu puhelu seisten ja käytä hissin sijaan portaita.

Vinkit antoi personal trainer Monna Pursiainen.

Kilpailut

Uusimmat