Kuva: Fotolia

Hidastatko painon putoamista tietämättäsi? 5 yleistä syytä sille, miksi tuloksia ei näy

07.08.2016 12:15 - Emmi Moilanen

Tulosten syntymistä voi hidastaa se, että menet kuntosalille ilman treenisuunnitelmaa.

SELF selvitti asiantuntijoiden avulla todennäköisimmät syyt sille, miksi paino ei putoa ahkerasta treenaamisesta huolimatta.

1. Menet kuntosalille ilman suunnitelmaa

- Salille meneminen ilman kunnollista treenisuunnitelmaa aiheuttaa sen, että hukkaat runsaasti aikaasi, toteaa hyvinvointikirjailija Hannah Davis.

Treenisuunnitelman puuttuessa aikaa todennäköisesti kuluu päämäärättömään kuljeskeluun miettiessäsi, mitä seuraavaksi teet ja onko kyseinen laite vapaana. Tämä usein johtaa tarpeettoman pitkiin palautumisaikoihin toistojen ja treeniliikkeiden välillä.

2. Keskityt liikaa aerobiseen treeniin

Vaikka aerobisen treenin parissa hikoilu voi tuntua loogiselta tavalta pudottaa painoa, tulee muistaa myös voimatreenin tärkeys.

- Useilla ihmisillä on harhaluulo siitä, että painoilla treenaaminen saa näyttämään suurelta ja rotevalta. Tämä ei kuitenkaan ole totta, vaan rautaa pitäisi nostaa ja tehdä kestävyysharjoituksia edistääkseen kiinteytymistä, rasvanpolttoa ja aineenvaihduntaa, kertoo personal trainer Nora Minno.

Kun vartalosta löytyy hieman lihasmassaa, keho todennäköisesti polttaa enemmän kaloreita myös levon aikana.

3. Et ylitä itseäsi

Se mikä ei haasta sinua, ei tee myöskään muutosta.

- Kehoa täytyy rasittaa riittävästi, jota muutoksia todella tapahtuu, kertoo Davis.

Ei siis riitä, että vierailet kuntosalilla säännöllisesti, vaan aina silloin tällöin tulisi ylittää myös itsensä. On mahdollista, että liian pienet treenipainot tai pitkät lepotauot sarjojen välissä hidastavat sinua saavuttamasta tavoitettasi.

4. Et liiku loppupäivän aikana

Tunnin treeni on loistava tapa edistää painon putoamista, mutta sitä ei kuitenkaan pidä käyttää tekosyynä sille, että saat makoilla sohvalla koko loppupäivän ajan.

- Ihmiset aliarvioivat liikkumisen hyödyn myös arkisten askareiden parissa, kertoo Davis.

- Lähde kävelylle päivällisen jälkeen, valitse rappuset, parkkeeraa auto hieman normaalia kauemmaksi. Nämä pienet mutta päivittäiset määrät liikuntaa kerrallaan voivat saada suuren muutoksen aikaan esimerkiksi vuodessa, hän jatkaa.

5. Nipistät unen määrästä

Uni on erittäin tärkeä osa tasapainoista urheilusuunnitelmaa. Yön aikana kehosi palautuu treenin rasituksesta ja riittävä unen määrä pitää todennäköisesti myös nälän tunnetta tehokkaammin kurissa. Univaje saa nälkää kontrolloivat hormonit epätasapainoon, mikä altistaa ahmimiselle.

Davis suositteleekin nukkumaan noin kahdeksan tunnin yöunia aina, kun se vain on mahdollista.

Lähde: SELF

Lue myös: Milloin liikunta kannattaa jättää väliin? Asiantuntija neuvoo

Kilpailut

Uusimmat