Kuva: Fotolia

Kallista ja mautonta mössöä? - 7 harhaluuloa kasvisruuasta

18.10.2016 12:00 - Katja Nygård

Se on proteiiniköyhää, mautonta ja vaikea valmistaa. Jos sinäkin ajattelet näin kasvisruuasta, on aika murtaa pinttyneet harhaluulot.

1. Kasvisruoka on pahaa.

Jos mielipiteesi kasvisruuasta on tämä, vegeruokakirjailija, Vegekauppa-yrittäjä ja Chocochili-vegaaniruokablogia pitävä Elina Innanen tietää, mistä moiset traumat saattavat olla peräisin.

- Taustalta löytyy usein ikäviä kokemuksia huonosti valmistetuista kasvisruuista. Monilla kasvisruoka tuo mieleen esimerkiksi kouluruokalan vettyneet pakastepihvit, Innanen sanoo.

Ennakkoluulojaan kannattaa ravistella, koska kasvisruokien taso on kysynnän ansiosta kasvanut ja monipuolistunut huimasti viime vuosien aikana.

Jos ei itse pidä ruuanlaitosta tai on epävarma kasvisruokien suhteen epävarma, kannattaa lähteä hakemaan hyviä kasvisruokakokemuksia ravintolassa käydessään ja tilata joskus lihan sijaan kasvisvaihtoehto.

- Monien kaupunkien ravintoloista saa jo todella hyvää vegaaniruokaa, Innanen kehuu.

Hyvää, vegaanista ruokaa on tietysti helppo tehdä kotonakin, ja netti on pullollaan hyviä kasvisruokareseptejä. Mättöruuan ystävien kannattaa myös tutustua Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmään.

2. Kasvisruoka on kallista.

Hyvällä etukäteissuunnittelulla kauppalasku ei nouse pilviin. Jos vaihtaa soijamaitoon ja nyhtökauraan, saattaa kauppalasku olla hieman suurempi kuin jos ostoskorissa olisi jauhelihaa ja lehmänmaitoa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että monet kasvisruuat, kuten linssit ja soijarouhe, ovat monia lihatuotteita halvempia. Myös valitsemalla marjoja sekä kasviksia sen hetken satokauden mukaan, voi säästää selvää rahaa.

Joidenkin kasvistuotteiden korkeat hinnat johtuvat verotuksesta ja maataloustuista. Ensi vuoden alussa kasvimaidoilta poistetaan virvoitusjuomavero, joten ainakin niiden hinnat tulevat todennäköisesti alenemaan. Tämä on jo iso askel parempaan.

3. Kasvisruuasta ei saa riittävästi proteiinia.

Tämä on yleinen harhaluulo, joka ei pidä paikkaansa. Usein luullaan, että vain tietyt kasvikset sisältävät proteiinia. Todellisuudessa lähes kaikissa kasviksissa on ainakin vähän proteiinia.

Syömällä siis vaihtelevasti ja monipuolisesti erilaisia kasviksia, saa varmasti täytettyä päivän proteiinitarpeen, joka on vähintään 0,8 grammaa jokaista painokiloa kohden.

- Etenkin palkokasvit, täysjyväviljat, pähkinät ja siemenet kannattaa ottaa osaksi ruokavaliota.

4. Kasvisruoka ei pidä nälkää.

Jos jatkuvasti potee nälkää, syö todennäköisesti liian kevyesti. Lisäämällä ruokavalioon kasviöljyjä ja -proteiinia, nälkäkin pysyy paremmin loitolla. Vegesyöjä voi myös huoletta suurentaa hieman annoskokoaan.

5. Kasvisruoka on aina terveellistä.

Mistä tahansa ruuasta saa epäterveellistä valmistamalla sen ravitsemuksellisesti kehnoista raaka-aineista. Myös kasvisruoka on mahdollista tehdä ravintoköyhästi ja kuorruttaa kermalla ja rasvalla, jolloin se ei ainakaan ole enää kovin vähäkalorista.

On kuitenkin totta, että suomalaisten kansansairauksien, sydän- ja verisuonitautien, tutkimus puoltaa kasvispainotteista ruokavaliota, koska pehmeät kasvirasvat ovat kovia eläinrasvoja terveellisempiä.

- Syömällä järkevästi ja oikein, kasvisruokavalio on kokonaisvaltaisesti hyvä juttu ja siitä saa hyvän olon. Valinnoistaan ei myöskään tarvitse tuntea huonoa omaa tuntoa, Innanen sanoo.

6. Kasvisruoka on yksitoikkoista.

Kasvisruokavalio ei tarkoita pelkkää salaatin tai porkkanan puputtamista. Monet ruokakaupat panostavat nykyään myös kasvissyöjille sopiviin tuotteisiin, joten tarjolla on muun muassa vegaanisia pihvejä, nakkeja, jugurtteja ja leivoksia.

Omista lempiruuista ei tarvitse kasvissyönnin vuoksi kokonaan luopua. Melkein mikä tahansa kotiruoka on mahdollista tehdä vegeilijälle sopivaksi.

- Jauhelihakastike tai makaronilaatikko on helppoa tehdä vegaanisena korvaamalla jauhelihan esimerkiksi soijarouheella.

7. Kasvisruokavalion noudattaminen on vaikeaa.

Kannattaa aloittaa pienillä muutoksilla, eikä muuttaa kaikkia ruokailutottumuksiaan kerralla. Helpointa on aloittaa syömällä yksi ateria päivässä kasvispainotteisesti. Korvattavan aterian ei tarvitse välttämättä olla joku päivän pääaterioista, vaan se voi olla myös joko aamu-, väli- tai iltapala.

- Oma välipalasuosikkini on omenalohkot ja maapähkinävoi, Innanen vinkkaa.

Myös pähkinät ja siemenet pitävät hyvin nälkää loitolla. Kannattaa kokeilla myös kaurapohjaista proteiinivalmistetta, jolla voi korvata tavallisen maitopohjaisen rahkan tai jugurtin. Saatavilla on myös vegaanisia välipalapatukoita.

Nykyisin kaupoissa ei tarvitse tuhlata aikaa tutkimalla tuotteiden ainesosaluetteloita. Vegaanituotteet-sivustolla voi helposti tarkistaa kaikkien tavallisissa ruokakaupoissa myytävien tuotteiden sopivuus kasvissyöjälle ja vegaanille. Ruokakauppojen lisäksi kasvisruokaa myyvistä erikoisliikkeistä löytää paljon mielenkiintoisia tuotteita, joita ei myydä tavallisissa ruokakaupoissa. 

Vaihtoehtoja lihalle

Nyhtökaura

Koostuu kaurasta ja palkokasveista, jotka muodostavat ravitsemuksellisesti tasapainoisen kasviproteiinin ja antavat mehevän ja miellyttävän rakenteen. Nyhtökaura ei sisällä soijaa eikä vehnää.

Härkis

Kotimaisista härkäpavuista valmistettu, käyttövalmis tuote, joka muistuttaa niin maultaan kuin käyttöominaisuuksiltaan kypsää jauhelihaa. Härkis sopii myös vegaanille.

Seitan

Vehnägluteenista valmistettu, runsasproteiininen ja koostumukseltaan lihaa muistuttava elintarvike. Napakkarakenteisen koostumuksen ansiosta helppo leikata siivuiksi ja käyttää lihan tavoin kylmänä tai varovasti lämmitettynä.

Quorn

Quorn on valmistettu mykoproteiinista, joka on ravitsemuksellisesti korkealaatuinen proteiinin lähde. Se sisältää luontaisesti vähän tyydyttyneitä rasvoja ja paljon kuitua. Quornin maku, ulkonäkö ja koostumus muistuttavat vaaleaa lihaa. Useimmat quorn-tuotteet sisältävät kananmunaa, joten kaikki niistä eivät sovi vegaaneille.

Tempeh

Valmistetaan soijapavuista käyttämällä. Proteiinipitoinen tempeh on monikäyttöinen, sitä voi paistaa pannulla tofun tai soijasuikaleiden tapaan.

Lähteet: Chocochili, Ekolo, Gold&Green Foods, Quorn, Ruohonjuuri, Suomen luonto, Vegekauppa, Yhteishyvä.

Lue myös: Älä väsähdä! - Näillä vinkeillä saat lisää puhtia työpäivään

Kilpailut

Uusimmat