Kuva: Fotolia

Masennukseen käytettävillä lääkkeillä "pimeä puoli" - saattavat aiheuttaa itsetuhoisuutta

26.08.2016 22:15 - Senja Rapila

Useat masennuslääkkeet sisältävät serotoniinia, joka on yksi tärkeistä aivojen välittäjäaineista. Serotoniini vaikuttaa mielialaan sekä ruokahaluun.

Serotoniini tunnetaan "onnellisuushormonina", jonka löytäminen johti SSRI-lääkkeiden, kuten fluoksetiinin, keksimiseen.

SSRI-lääkkeiden tarkoitus on nostaa serotoniinitasoja aivoissa, joka puolestaan on tuonut ilmi lääkkeiden erikoisia sivuvaikutuksia: joissain tapauksissa lääkkeiden käyttäjistä on tullut vielä enemmän masentuneita tai jopa itsetuhoisia. 

Yleisiä SSRI-lääkkeiden sivuvaikutuksia ovat muun muassa tärinä, huonovointisuus, sumentunut näkö, seksuaalinen haluttomuus, vaikeus saada orgasmia seksin tai masturboimisen yhteydessä, ja miehillä vaikeus saada tai ylläpitää erektiota.

Serotoniinilla myös pimeä puoli

Nyt uudessa tutkimuksessa on käynyt ilmi, että vaikka serotoniini nostaakin hyviä tunteita, sillä on myös pimeä puoli. 

Tutkijat Yhdysvalloissa antoivat pieniä sähköshokkeja hiirien tassuihin ja huomasivat, että tämä aktivoi neuroneja, jotka tuottivat serotoniinia aivojen osassa, jonka puolestaan tiedetään vaikuttavan mielialaan ja masentuneisuuteen.

Keinotekoisesti näiden neuronien toiminnan aktivoiminen vaikutti huomattavasti hiirten mielialaan, sillä se tuntui tekevän niistä normaalia ahdistuneempia.

Tutkijat kertoivat, että seuraava askel onkin nyt selvittää, onko ihmisillä samanlaista mikropiiristöä aivoissa kuin hiirillä, joilla testi tehtiin.

- Se on loogista, että ihmisillä olisi, koska tiedämme SSRI-lääkkeiden aiheuttavan ahdistuneisuutta ihmisissä, tutkijat kertovat.

Jos yhtäläisyys löytyy, voi olla mahdollista, että jo olemassa olevista lääkkeistä voitaisiin tehdä versio, joka estäisi serotoniinin lisää ahdistuneisuutta tuovan sivuvaikutuksen.

Lähde: Independent

Lue myös: Tutkimustulos: Masennuksen voi nähdä Instagram-kuvista

Lue myös: "Masennus on kuin syöpä" - viisaat lauseet muistuttavat, ettei parantuminen ole tahdosta kiinni

Kilpailut

Uusimmat