Tee kalakeitto romanttisille treffeille Lauri Tähkän tapaan
Kalakeitolla on historiansa, johon liittyy eräs koominen sattumus artistin elämästä.
- Tein kerran madekeiton ensimmäisille treffeille. Jännitystä ilmassa ja hellannupit kaakossa! Esittelin keittiötaitojani ja kuinka oikein made nyljetään. Olin jotenkin fiiliksissä - nyt hurmaan neitokaisen keitolla, jollaista hän ei ole koskaan elämässään saanut, kirjoittaa Lauri Tähkä kirjassa.
- Hemmetti vieköön, jännityksissäni ryssin suolamäärässä niin, ettei tyttö pystynyt syömään. Kovasti hän kuitenkin kohteliaisuudesta kehui keittoa ja kertoi olevansa kalastajan tytär.
Rakastavaisten madekeitto
2-4 hengelle
Madeliemi:
1 made
1 litra vettä
1 tl suolaa
kokonaisia valko- ja maustepippureita
tillinvarsia
1 sipuli
Keitto:
1-1½ litraa madelientä
2 porkkanaa
5-6 perunaa
pala palsternakkaa
pala lanttua
pala purjoa
pala selleriä
hienonnettua tilliä
1. Pyydä kauppiasta nylkemään ja fileoimaan made tai tee se itse.
2. Keitä kokonaista madetta mausteliemessä noin 20 minuuttia.
3. Valmista keitto. Kuori ja suikaloi juurekset ja muut kasvikset. Siivilöi liemi ja kuumenna se uudestaan. Lisää joukkoon kasvikset ja keitä noin 20 minuuttia.
4. Irrota mateesta syötävä liha.
5. Lisää keittoon kalapalat. Tarkista maku. Koristele tillillä.
VARO SUOLAAMASTA LIIKAA!
Lähde: Hellannupit kaakkoon, 2015. Otavan Kirjapaino Oy.
© 2015 Lauri Tähkä ja Kustannusosakeyhtiö Otava