Kuva: Fotolia

Uupumusta vai motivaation puutetta? Katso milloin treeni todella kannattaa jättää väliin

18.10.2016 11:45 - Elisa Jalasjoki

Aina ei ole helppo sanoa, tulisiko treeni jättää väliin vai ottaa itseä vain niskasta kiinni.

Uupumus voi olla pelkkää motivaation puutetta, mutta välillä kotiin jääminen onkin oikea ratkaisu. Mistä sitten tietää, kumpi vaihtoehto kannattaa? 

Shape-lehti kokosi yhteen meille kaikille tuttuja tilanteita ja selvitti, mikä missäkin tilanteessa olisi optimaalinen ratkaisu. Katso kohdat alta. 

1. Olet juonut liikaa kofeiinia

Skippaa treeni. Sopiva määrä kofeiinia kehossa on hyödyksi liikuntasuoritukselle, mutta liiallinen annostus voi aiheuttaa muun muassa huimausta, hermostuneisuutta tai vatsakipua. Tämän seurauksena myös palautuminen intensiivisen harjoituksen jälkeen hidastuu, sillä sydämen syke ei ota hidastuakseen. 

2. Vatsasi on tyhjä, tai olet juuri syönyt valtavan aterian

Treenaa. Ellet koe vatsakramppeja, huimausta tai pahoinvointia liikkuessasi tyhjällä tai täydellä vatsalla, liikunta voi todellisuudessa helpottaa oloasi. 

- Ihmisellä on tarpeeksi energiavarastoja luonnostaan riittämään treenin yli, liikunta - ja ravintoterapeutti Brittany R. Allman kertoo. 

- Juokseminen tyhjällä mahalla voi todellisuudessa auttaa sinua kuluttamaan enemmän rasvaa. Optimaalinen energiapolttoaine ennen treeniä tulee siitä, että syö noin. 150-300 kaloria muutamaa tuntia ennen harjoittelua. 

3. Sinulla on työhaastattelu muutaman tunnin kuluttua

Treenaa. Ihmiselle, joka liikkuu säännöllisesti, aamutuimaan liikkuminen voi auttaa esimerkiksi muistin kehittymisessä ja alentaa stressitasoa. Mitä aerobisempi liikunta on kyseessä, sitä parempia tuloksia syntyy. Ei siis muuta kuin tehokkaalle juoksulenkille. 

4. Treenasit jo kovaa, mutta haluaisit mennä aamulla uudestaan 

Skippaa treeni. Jos kovan treenin jälkeen liikkuu liian pian, lihaskasvu saattaa jopa heikentyä. Isojen vastusten jälkeen lihakset tarvitsevat jopa 24-72 tuntia aikaa palautumiseen. Jos lihakset eivät saa tarvitsemaansa lepoa, ne kärsivät. 

Mikäli liikuntahammasta kuitenkin kolottaa, kannattaa kovan treenin jälkeen lähteä aamulla esimerkiksi 30 minuutin palauttavalle juoksulenkille. Toki jos treeni on ollut rankka vain ylä - tai alakropalle, voi toista puoliskoa harjoittaa myös seuraavana aamuna. Välillä lepopäivä kuitenkin tekee vain hyvää. 

5. Olet väsynyt pitkän toimistopäivän jälkeen

Sido kengännauhat ja lähde liikkeelle. Vaikka aivot ovat uupuneet, keho on edelleen valmis liikkumaan jopa maksimikapasiteetillaan. Väsyneenä myös liikuntasuorituksen jälkeinen mielihyvän tunne on valtavan suuri. Liikkuessa on osattava olla itselle myös armollinen, eikä jokainen treeni voi, eikä tarvitse, olla  "se paras". 

6. Sinulla on pahoja vatsakramppeja

Treenaa. Kuukautisista johtuvat vatsakrampit - kuten muutkin vatsakivut - lähtevät liikunnan avulla usein kokonaan. Saadaksesi parhaan mahdollisen kivunlievityksen, on tärkeää tehdä juuri cardio-pohjaista liikuntaa, kuten esimerkiksi juoksemista ja pyöräilyä. Myös rauhallinen jooga voi auttaa. 

Lähde: Shape

Lue myös: 3 tehovinkkiä onnistuneeseen urheilutreeniin

Lue myös: Mitä kannattaa syödä ennen salitreeniä? Asiantuntija neuvoo

Kilpailut

Uusimmat