Kuva: Fotolia

Lykkäätkö asioita jatkuvasti huomiseen? Helpot niksit auttavat saavuttamaan tavoitteen nopeammin

14.07.2017 14:45 - Emmi Moilanen

Elämme maailmassa jossa on liikaa vaihtoehtoja. Ylimääräisiä ärsykkeitä tulisikin karsia ympäriltään tehokkuuden lisäämiseksi.

Erityisesti ikävien velvollisuuksien, kuten esimerkiksi kotitöiden tai sähköpostivuoren läpikäymistä saattaa helposti lykätä niin pitkälle tulevaisuuteen kuin vain mahdollista. Usein asioiden viime tipassa hoitaminen ei kuitenkaan ole tehokkain tapa toimia ja viivyttely saattaakin syödä suuren osan vapaa-ajastasi.

Tough Catalog -sivusto kokosi yhteen käytännölliset niksit, joiden avulla viivyttelyä ja asioiden lykkäämistä on helppo vähentää.

1. Aseta muutama selkeä tavoite

Tough Catalogin artikkelissa kerrotaan, että useiden asiantuntijoiden mukaan helpoin ja tehokkain tapa saavuttaa omat tavoitteensa on asettaa itselleen korkeintaan kolme päämäärää kerrallaan. Seuraavan kerran kun tehtävälista tuntuu paisuvan liian pitkäksi, priorisoi asiat tärkeysjärjestykseen. Päätä, että yhden päivän aikana hoidat kolme pienempää tehtävää pois alta.

Voit päättää myös, että saman viikon tai kuukauden aikana viet kolme isompaa projektia maaliin saakka. Pilkkomalla tavoitteet tietyille ajanjaksoille, työmäärä ei pääse kasvamaan liian suureksi ja houkutus asioiden lykkäämiseen vähenee merkittävästi.

2. Karsi vaihtoehtojen määrästä

Psykiatri Ned Hallowell toteaa, että viivyttely ja asioiden lykkääminen johtuvat nykyisin monesti siitä, että valinnanvaraa on liian paljon. Voit kirjaimellisesti hoitaa verotuksen, seuraavan loman varaamisen ja nettiostokset vaikka keskellä työpäivää älypuhelimesi avulla.

Asioiden lykkäämistä aiheuttaa siis se, että emme keskity enää yhteen asiaan kerrallaan vaan hoidamme useita projekteja kerrallaan. Kokeile siis keskittyä suorittamaan yksi tai kaksi tehtävää kerrallaan pois alta, jolloin tehtävälistasi lyhenee todennäköisemmin kuin yrittäessäsi pitää kaikkia lankoja kädessä yhtä aikaa.

3. Ole tarvittaessa itsekäs

Terve itsekkyys on hyödyllinen ominaisuus niin työelämässä kuin sosiaalisen elämänkin kannalta. Opi kieltäytymään palveluksista ilman, että podet huonoa omaatuntoa. Välillä on sallittua asettaa omat tavoitteet ja unelmat muiden auttamisen edelle, etenkin siinä tilanteessa, kun oma hyvinvointi on tuntunut unohtuvan arjen kiireiden keskellä.

4. Hankkiudu eroon energiasyöpöistä

Tämä vinkki on erittäin tehokas etenkin sen jälkeen, kun olet oppinut tunnistamaan energiasyöpöt omalla kohdallasi. Kyseessä voi olla liiallinen internetin selailu, tv-sarjojen ahmiminen, kavereiden kanssa jatkuva jutteleminen sosiaalisessa mediassa tai työasioihin uppoutuminen. Toimintaa on helpompi suunnata luovaan ja tehokkaaseen suuntaan, kun olet ensin tunnistanut omat heikot kohtasi ajankäytön suhteen.

Lue myös: Jatkuva myöhästely onkin positiivinen piirre - tunnistatko itsesi kuvauksesta?

Lue myös: Haluatko saada viikonloppusi tuntumaan pidemmiltä? Nerokas kikka auttaa

Lue myös: Yleinen virhe laskee työntekijän tehokkuutta ja luovuutta

Lähde: Tough Catalog

Kilpailut

Uusimmat