6 tapaa, jolla isät vaikuttavat lapsiin enemmän kuin äidit

23.06.2014 09:41 - Anna Hopi

Monet uskovat äideillä olevan enemmän vaikutusvaltaa lapsen kasvatuksessa, mutta isillä on paljon merkitystä varsinkin tytärtensä kehityksen kannalta.

Heidän läsnäolonsa ja esimerkkinsä luovat lapsien mieliin kaavan, joiden mukaan nämä toimivat myöhemmin aikuisena. Isät vaikuttavat ainakin kuudella tärkeällä tavalla jälkikasvuun.

1. Kielellisen kyvyn kehittyminen

Pohjois-Carolinan yliopiston tutkimuksen mukaan isät vaikuttavat äitejä enemmän lapsen kielellisen lahjakkuuden kehittymiseen. Isät käyttivät lasten kanssa enemmän sanoja, jolloin tenavien sanalliset kykynsä olivat kehittyneet paljon jo vuoden päästä. Vuoden 2006 tutkimus kertoo, että osallistuvilla ja leikkisillä isillä on älykkäämpiä lapsia.

2. Tyttöjen neitsyyden menettäminen

Useiden tutkimusten mukaan isillä on myös iso vaikutus tyttären seksuaaliseen käyttäytymiseen nuoruudessa. Texasin Kristillisen yliopiston psykologin Sarah E. Hillin mukaan isän läsnäolo muokkaa lasta. Jos isä ei ole paikalla, tytär siirtyy nopeammin seksuaalisiin suhteisiin. Isän läsnäolo voi aiheuttaa sen, ettei lapsi ala harrastamaan seksiä niin aikaisin.

3. Tunne-elämän ongelmat

Lapset, joiden isät olivat masentuneita äidin odotusaikana kärsivät helpommin käytösongelmista kolmevuotiaina, kertoi Pediatricsin julkaisema tutkimus. Toinen tutkimus näytti, että kun isät olivat masentuneita lapsen ollessa kolmevuotiaita, jälkikasvu kärsi tunne-elämän ongelmista kuusivuotiaina.

4. Menestys elämässä

Kun isä on ollut aktiivisesti mukana lapsen elämässä, jälkikasvusta tulee tunnetasolla vakaampia. Tuolloin lapsi pystyy tutkimaan paremmin ympäristöään ja saavuttamaan paremmat suhteet ihmisiin, mikä luo menestystä elämään.

5. Todennäköisyys koulukiusatuksi tulemiselle

Kotona rajummat leikit leikitään usein isän kanssa, ja hän voi opettaa lasta pärjäämään muiden ihmisten kanssa, jolloin hänestä ei tule samalla todennäköisyydellä koulukiusattua. Lapsi oppii säätelemään aggressiivisia impulssejaan ja kontrolloimaan tunteitaan.

6. Hyvien ruokailutottumusten kehittyminen

Emoryn yliopiston genetiikan asiantuntija Karen Grinzaidin mukaan lapsen syömistottumukset syntyvät sen pohjalta, mitä muut tekevät hänen ympärillään. Texasin A&M yliopiston vuoden 2011 tutkimuksen perusteella isät ottivat eniten mallia roskaruoan syöntiin isiltään. Jos isä siis elää terveellisesti, voi lapsikin oppia paremmin valitsemaan itselleen hyviä ruokia.

Lähde: The Stir.

Kilpailut

Uusimmat