Jari Tervon lause voitti Lause-Finlandian

17.03.2012 14:00 - Antti Granlund

Jari Tervo on voittanut tämän vuoden Lause-Finlandian. Voittaja julkistettiin tänään Hotelli Tammerissa Vihtorin kirjaston kirjamessujen runon ja lauseen illassa Tampereella.

Voiton toi Tervon viime vuonna ilmestyneen Layla-romaanin avauslause "Minut kihlattiin kehdossa". Lause-Finlandian ehdokkaat ja voittajan valitsi ohjaaja, kirjailija Marko Kulmala. Hän perusteli Tervon valintaa näin:

- Mikael Agricola, Aleksis Kivi, Jari Tervo. Jos kielemme kuvaa tasasivuisena kolmiona, Jari Tervo on yksi sen sivuista. Tervon kirjaamat sivut ovat määritelleet toisin sen, miten suomea kirjoitetaan. Epäonnekseen Tervo on niin suosittu, että ei voi voittaa Finlandia-palkintoa. Toisaalta, eivät voittaneet Agricola tai Kivikään.

Muut ehdokkaat Lause-Finlandian saajaksi olivat Eero Huovinen, Kaarina Hazard ja Raimo Summanen, Miika Nousiainen, Jörn Donner ja Olli Lehto.

Lause-Finlandia jaettiin ensi kerran vuonna 2011. Tuolloin voiton vei Petri Tammisen lause "Danny tuli Vääksyyn." Kolmen sanan lauseeseen katsottiin puristetun vuosikymmenien siivu suomalaista populaarikulttuuria ja maantiedettä.

Lause-Finlandian 2012 ehdokkaat

Eero Huovinen (Lähdön aika): "Voiko ihminen puhua omalle sielulleen?"

Kaarina Hazard ja Raimo Summanen (Lätkä): "Siellä ne menevät, yhtäkkiä pysähtyvät, eikä ilman ääntä osaa sanoa miksi näin."

Miika Nousiainen (Metsäjätti): "Kirjasto aloitti teatteritalon siivessä patruunan vaimon kirjakokoelman pohjalta."

Jörn Donner (Muistiinpanoja Mannerheimista): "Patsailla on oma elämänsä, johon liittyy usein voimakkaita tunteita."

Olli Lehto (Perhosten värittämä maailmani): "Runsaan kolmen vuosikymmenen ajan, 1964-1995, perhosilla oli käsittämättömän suuri osa elämässäni."

Kilpailut

Uusimmat