Uusi Mustamakkara -kirja ilmestyy - tällaisiakin luomuksia voi perinneherkusta valmistaa

29.09.2012 08:30 - Antti Granlund

Chef Santerin ja valokuvaaja Anna-Liisa Nikuksen lokakuussa ilmestyvä ruokakirja Uusi Mustamakkara lupaa esitellä tamperelaisen gastronomian kulmakiven uudella tavalla.

Tänä viikonloppuna ilmestyvä kirja on Santeri Vuosaran ja Anna-Liisa Nikuksen kunnianosoitus hämäläiselle perinneruoalle. Kirjasta luvataan ennakkoluulotonta ja rajojaa rikkovaa. Tekijöiden tavoitteena on tuoda perinteet tähän päivään sekä tarjota innoitusta ja silmanruokaa pilke silmäkulmassa, mutta ehdottoman tosissaan.

Kirjassa esitellään seuraavat herkut:

Ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä mustaa ja puolukkasiirappia
Mustaamakkaraa, gorgonzolaa ja kirsikkahilloa
Mustamakkara-crostinit
Mustaa, paahdettua mantelia ja hunajaa
Viisi Tampere -tapasta
Mustamakkarasipsejä ja juuressalaattia "nahm jim"
Filotaikinapiiraat
Purjo-kikhernekeitto ja paahdettu mustamakkara
Punajuuririsotto ja mustamakkara-gremolata
Mustamakkarainen pasta
Mustaa sahramisen porkkanapyreen ja balsamicon kera
Mustamakkara-succotash
"Dirty kaura" -täytteiset, vuohenjuustolla gratinoidut paprikat
Pyttipannu mustastamakkarasta ja juureksista
Savujuustolla ja mustalla täytettyä broileria
"Himmel und Erde"
Mustamakkara-moussaka
Makea mustamakkara

Mustaamakkaraa tiedetään valmistetun jo 1500-luvulla. Aikanaan Tampereella sitä myytiin nimellä Kuuma sian verimakkara. Kun nimestä luovuttiin 1980-luvulla, ruoan suosio nousi.

Ruoka on saanut myös kansainvälistä huomiota. Tuoreimpana tapauksena maailman tunnetuimpiin kokkeihin lukeutuva Anthony Bourdain nautti sitä No Reservations -ohjelmansa Suomi-jaksossa.

Tältä Uusi Mustamakkara -kirjan annokset näyttävät:

Kilpailut

Uusimmat