Viisi syytä, miksei maailmaloppu tule perjantaina

19.12.2012 07:00 - Niina Jokiaho

Tuhannet ihmiset ympäri maailmaa uskovat, että maailmanloppu koittaa tällä viikolla. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa keräsi viisi perustelua sille, miksei näin käy.

Ursan mukaan länsimainen kirjallisuus tuntee vuosien 30 ja 1921 välillä ainakin 50 erilaista maailmanlopun ennustusta. Ensi perjantaille eli joulukuun 21. päivälle on povattu peräti viittä eri maailmanloppua. Näillä perusteilla Ursa kumoaa esitetyt viisi teoriaa.

1. Mayakalenteri
Mayojen luomiskertomuksessa Popol Vuhissa kerrotaan, että nykyinen maailma on neljäs kolmen epäonnistuneen yrityksen jälkeen. Edellinen maailma kesti 13 baktunia (noin 394 vuotta), ja sama ajanjakso menee jälleen umpeen 21.12.2012. Mayat itse eivät kuitenkaan uskoneet maailman konkreettisesti päättyvän tuolloin, vaan heille 13. baktunin päättyminen edusti yhden aikakauden päätöstä.

2. Napojen vaihtuminen
Maapallon magneettiset navat ovat vaihtaneet paikkaa jo lukuisia kertoja maapallon historiassa, ja tilastollisesti näyttäisi siltä, että napojen kääntyminen on nyt myöhässä. Se on kuitenkin prosessi, joka kestää satoja tai tuhansia vuosia. Tieteellisissä tutkimuksissa ole huomattu, että maapallolla tapahtuisi mitään dramaattista tänä aikana.

3. Galaktinen linjaus
Maa, Aurinko ja Linnunradan keskus ovat suurpiirteisesti katsottuna linjassa 21.12.2012. Tämä tietää eräiden lähteiden mukaan "maailmanlaajuisia henkisiä muutoksia" ja vaikutuksia "ihmisen energioihin". Linjaus toistuu suunnilleen samanlaisena joka vuosi.

4. Aurinkokunnan planeetat rivissä
Yksi mainostettu maailmanlopun tuoja joulukuun lopulle on aurinkokunnan planeettojen asettuminen riviin maapallon suhteen. Mutta pilevttömältä yötaivaalta voi tarkistaa, että kirkkaimmat planeetat Jupiter, Saturnus ja Venus eivät ole samalla puolella taivasta.

Viisi paljain silmin näkyvää planeettaa (Merkurius, Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus) ovat suunnilleen samalla puolella taivasta seuraavan kerran syyskuussa vuonna 2040. Sama tapahtui viimeksi vuonna 2000 - ilman seurauksia.

5. Nibiru
Nibiru tai "Planeetta X" on huhuttu, tuntematon planeetta, joka kiertää Aurinkoa hyvin soikealla radalla, tullen sisempään aurinkokuntaan kerran 3 600 vuodessa. Se olisi nyt törmäämässä Maahan tai ainakin tekemässä lähiohituksen, katastrofaalisin seurauksin. Nibirun kyydissä väitetysti matkustaa jonkinlainen sivilisaatio.

Tällaisesta tuntemattomasta planeetasta ei oikeasti ole mitään vihiä. Nibirun vaikutus näkyisi myös häiriöinä muiden planeettojen radoissa, mutta niissä ei näy merkkejä ylimääräisestä planeetasta, etenkään mistään valtavasta kummajaisesta.

Kilpailut

Uusimmat