IS: Fiksut naiset eivät tee lapsia – suomalaisten ÄO laskee vuosi vuodelta

11.07.2013 10:15 - Katariina Näreaho

Suomalaisten älykkyysosamäärä on laskenut viimeisen vuosikymmenen aikana, kirjoittaa Ilta-Sanomat. Tuoreen tutkimuksen mukaan tämä johtuu siitä, että älykkäät naiset tekevät yhä vähemmän lapsia.

Oulun yliopiston dosentti Edward Duttonin mukaan suomalaisten älykkyysosamäärä nousi tasaisesti vuoteen 1997 asti, mutta tämän jälkeen se kääntyi laskuun. Laskua on tapahtunut siitä lähtien.

Duttonin ja Richard Flynnin tekemässä tutkimuksessa, A negative Flyyn effect in Filand 1997-2009, käytettiin perustana armeijan varusmiehillä teettämää koetta. Tutkimuksessa huomattiin, että perustestin tulokset heikentyivät vuosi vuodelta. Sana- ja numerotestien huonoista pistemääristä huolimatta kehitystä on tapahtunut kuviotestissä. Dutton arvioi sen johtuvan maailman visualisoitumisesta.

Osaltaan laskeneen ÄO:n selittää eurooppalaisten hedelmällisyyden heikkeneminen. Duttonin mukaan syy löytyy naisista, jotka ovat nykyään yhä enemmän urakeskeisimpiä. Älykkäät naiset keskittyvät työelämään, kun taas vähemmän älykkäät tekevät enemmän lapsia.

Älykkyydestä 70 prosenttia tulee perimästä ja 30 prosenttia ympäristön vaikutuksista.

Lähde: Ilta-Sanomat

Uutinen päivitetty klo 15:10.

Kilpailut

Uusimmat