Onko Suomen Venäjä-historian esittäminen menestyskikka elokuvanteossa, Dome Karukoski?

07.09.2014 16:35 - Anna Hopi

Dome Karukosken Mielensäpahoittaja-elokuva esitettiin aiemmin tällä viikolla Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla kanadalaisyleisölle.

Elokuvan jälkeen yleisö sai jäädä tenttaamaan ohjaajaa elokuvasta. Millaisia kysymyksia kandalaiset esittivät Mielensäpahoittajasta?

- Paljon kysyttiin, että mitä asioita kirjoissa ja mitä elokuvissa. Kysyttiin suhteesta venäläisiin, kun elokuvassa on suuri komediallinen twisti suhteesta venäläisten kanssa. Kyselyosuus kesti puolisen tuntia. Siinä tuli myös suomalaisesta mielenmaisemasta ja luontosuhteesta. Siihen, miten maaseudulta tullaan Helsinkiin, kertoi Dome Karukoski Iskelmälle.

- Kanadalaiset tunnistavat tietenkin tämän Mielensäpahoittaja-tyypin, koska heillä on maaseutuperinteet täällä. Tullaan sellaisilta alueilta, joilla cafe latte ja macchiato -koneet ovat melko vieraita. Siitä puhuttiin paljon.

Karukosken elokuvissa on usein venäläisiä elementtejä mukana. Onko siinä toimiva kikka, jos elokuvaa haluaa levittää myös ulkomaille?

- Ei varsinaisesti se ole mikään tie onneen. Aika harva taho maailmassa voi ymmärtää meidän suomalaisten suhdetta venäläisiin. Tai niinkuin Mielensäpahoittaja sanoo, neuvostoliittolaisiin. Asia ei välttämättä aukea kaikille. Elokuvassa on kuitenkin alussa pieni esittelyjakso, jossa Mielensäpahoittaja kertoo mielipiteensä maailmasta, ja siinä annetaan vinkkiä siitä, miten hän suhtautuu venäläisiin.

Kilpailut

Uusimmat