Kehity paremmaksi lukijaksi - 7 vinkkiä

13.01.2015 17:15 - Reetta Haverinen

Kaikissa harrastuksissa voi kehittyä entistä paremmaksi. Harva kuitenkaan arvaa, että myös lukeminen on taito, jota voi treenata vaikka eläkeiällä!  

Etevämmäksi lukijaksi tuleminen ei tarkoita sitä, että lukeminen nopeutuisi. Sen sijaan pienellä harjoittelulla tekstin ymmärtämisestä tulee helpompaa, ja lauseiden merkitykset löytyvät kirjojen sivuilta nopeammin.

Seuraavilla vinkeillä muistat lukemastasi tekstistä muutakin, kuin vain kirjan tai lehden kansikuvan ja sivumäärän:

1. Älä lue sängyssä.

Jos tahdot todella keskittyä lukemiseesi, älä ota kirjaa mukaan sänkyysi. Jos tahdot lukea ennen unille käymistä, tee se heti sänkyyn mentyäsi vielä silloin, kun jaksat olla istuvassa asennossa. Kun olet väsynyt ja silmäsi ummistuvat tuon tuosta, tulee lukemisesta katkonaista.

Parhaiten tekstiin tulee keskityttyä silloin, kun keho on pystyasennossa. Älä siis makoile lukiessasi, varsinkin jos kyseessä on tärkeä tenttikirja.

2. Lue yksin

Kun luet yksin ilman, että ympärilläsi on häiriötekijöitä, pääset keskittymään tekstiin parhaiten. Jos joku keskeyttää sinut jatkuvasti, televisio pauhaa taustalla tai puhelimesi hälyttää minuutin välein, ei syvällisestä lukukokemuksesta tule yhtikäs mitään.

3. Lue printtitekstiä

Tutkimukset ovat todistaneet, että printtitekstin lukeminen tukee tekstin muistamista ja käsittelemistä. Varsinkin tärkeät, keskittymiskykyä vaativat tekstit olisi suositeltavaa lukea printtinä.

4. Alleviivaa

Jos kirja tai lehti on omasi, alleviivaa tekstiä ja tee siihen merkintöjä. Kun alleviivaat tärkeitä kohtia, sanoja ja lauseita, keskität merkittyihin tekstikohtiin entistä enemmän huomiota. Tulet ehkä myös pohtimaan entistä syvällisemmin sanojen merkitystä myöhemmin, jos palaat tekstin pariin vuosien päästä.

5. Tee muistiinpanoja

Kirjoita lukiessasi muistiinpanoja asioista, jotka tuntuvat mielestäsi tekstissä merkityksellisiltä. Tiivistä lauseiden sanomaa ja kirjoita paperille ajatuksiasi, joita teksti herättää.

Muistiinpanojen tekeminen edesauttaa tekstin käsittelemistä ja sen pariin on helppoa palata myöhemmin. Lukukokemuksen tulisi olla tekstin kirjoittajan ja lukijan välistä vuoropuhelua. Lukijan ei ole tarkoituskaan lukea tekstiä passiivisesti, vaan lähes kaikkien tekstien tarkoitus on herättää lukijassaan ajatuksia ja kysymyksiä.

6. Käy teksti läpi uudestaan

Vaikka joutuisit viettämään paljon aikaa tekstin parissa, sanojen uudelleen läpikäyminen auttaa sinua ymmärtämään sanomaa paremmin. Jopa nopea tekstin silmäily takaa ainakin sen, ettei mikään tärkeä yksityiskohta ole jäänyt sinulta huomaamatta.

7. Lue ääneen

On tutkittu, että ääneen lukeminen, tai jopa sanojen muodostaminen äänettömästi huulilla, auttaa keskittymään tekstiin paremmin. Jos siis tahdot muistaa paremmin lukemasi, pyri lukemaan tekstin tärkeät kohdat ääneen omassa rauhassasi.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat