Armi elää! on elokuva aikuiselle naiselle: Marimekon perustaja antaa rohkeutta ja uskallusta

11.03.2015 08:58 - Anna Hopi

Marimekon perustaja ja voimanainen Armi Ratia oli aikanaan kiistelty hahmo. Hänen elämäänsä kuvaavaa elokuvaa tähdittää Minna Haapkylä.

Tähti näkee Armi elää -elokuvan kuuluvan erityisesti aikuiselle naiselle.

- Kyllä mä näin uskon. Katson itse kuuluvani tähän ikäryhmään, joka menisi katsomaan Armi Ratiasta elokuvaa. Sellaiset yli 35-vuotiaat naiset, eihän heille ole mitään järkevää. Kukaan heistä ei halua mennä katsomaan Luokkakokousta nyt esimerkiksi! Minusta taiteen suurkuluttajat on se yleisö, jolle Armi sopii, kiteyttää Minna Haapkylä.

Millaista antia tähti povaa elokuvayleisölle Marimekon perustajan elämää valottavasta elokuvasta?

- Armi Ratia ja Marimekko on suomalainen kansallisaarre. Ihan jo sen Armin henkilö ja sen koko elämän rikkaus on jo sellainen asia, mitä voi suu auki ihmetellä. Miten mieletön ihminen se on ollut. Mitä kaikkea mullekin paljastui elokuvaa tehdessä, se on aika hurjaa.

Armi Ratia oli suomalainen edelläkävijä ja iso persoona, mutta elokuva ei kumartele hänen inhimillisille puolilleen.

- Välillä kohtauksissa tuli suojelunhaju hahmoa kohtaan. Mietin että herranjumala, miksi pitää olla näin ehdoton ihminen. Itse en ole yhtään armimainen. Sain häneltä pajon rohkeutta ja uskallusta, sekä kykyä olla välittämättä siitä, mitä muut ajattelevat. Tavallaan sellaista luovaa hulluutta - hyvällä tavalla, kertoo näyttelijätär.

- Siinä oli kuitenkin hyvin paljon myös sitä toista puolta - katkeruutta, vihaa, julmuutta, vihaa, ujoutta. Egon pimeän puolen mörköjä, jotka vaanivat ja pääsivät yllättämään, kun oli heikko hetki. Armi turvautui valitettavasti usein viinaan, kun oli huono hetki. Se oli turhaa ja säälittävää. Silloin mulla juuri heräsi se, että vitsi kun pistäisit sen lasin syrjään ja menisit vaan sinne terapiaan - ehkä kaikki sitten menisi hyvin.

Kaikesta huolimatta Haapkylä uskoo, että tavallinen suomalainen nainen löytää itsestään Armin.

- Meissä jokaisessa asuu Armi. Rohkea, sanavalmis ja omaa itseä kunnioittava henkilö. Se on joillakin meillä vaan piilossa, mutta meissä se on, kun sille annetaan mahdollisuus kukoistaa. Sen kun vaan otetaan se oma Armimme näkyville. Ollaan esillä ja kuuluvilla, sanotaan mielipiteemme ääneen. Armi ei itse pitänyt itseään mitenkään poikkeuksellisena yksilö. Hän sanoi olevansa nainen, joka tekee töitä. Kuka tahansa pystyisi samaan.

Jörn Donnerin ohjaama elokuva tulee valkokankaalle 20. maaliskuuta.

Katso Armi elää! -elokuvan traileri alta.

Kilpailut

Uusimmat