Marja-Liisa Kirvesniemi uransa huippuajoista: "Tunsin itseni myyntitavaraksi"

19.01.2016 15:44 - Anna Hopi

Hiihtäjälegenda on kokenut uransa varrella julkisuuden tuomat hyvät asiat, mutta myös sen varjopuolet.

Marja-Liisa Kirvesniemi nähdään TV5-kanavalla 10. helmikuuta alkavassa Mertaranta ja legendat -ohjelmassa. Kuvauksissa huippu-urheilijoiden välille syntyi syvä yhteys, jossa jaettiin oman uran suurimpia saavutuksia, mutta myös pettymyksen tunteita kovista kolauksista.

Kuka muodostui läheisimmäksi tuttavuudeksi Kirvesniemelle?

- Minun mielestäni meillä oli Minna Kaupin ja Hanna-Maria Seppälän kanssa hyvä yhteys. Tuli tunne kuin olisimme olleet äiti ja kaksi tytärtä. Koko muun porukan kanssa oli hyvä henki ja kannustava ilmapiiri. Oli hienoa hetkiä, mutta kerrottiin myös koviakin hetkiä, jotka nähdään televisiossa, kertoi Kirvesniemi Iskelmälle.

Naiset vaihtoivat ajatuksia siitä, millainen naisurheilijan asema on ammattilaisurheilun kentällä.

- Parhaan aktiiviurani aikana sponsorisopimukset menestyksestä olivat samat miehillä ja naisilla. Muista sponsorisopimuksista olen ollut hyvin varovainen. Halusin palvella sponsoreita parhaalla tavalla ja sieltä on jäänyt ystäviä. Se on naisista itsestäänkin kiinni, mutta kyllä monessa tilanteessa miehet ovat korkeammalla kuin naiset. Jos saat tarpeeksi hyvät saavutukset, silloin ei sukupuolella pitäisi olla väliä, kommentoi nainen.

Oliko Kirvesniemellä pokkaa vaatia omia oikeuksia?

- Ehkä jossain vaiheessa oli pokkaa vaatia. Siinä Sarajevon jälkeen koki itsensä yhä enemmän myyntitavaraksi. Olin tavallinen ihminen, mutta tuntui, että minua haluttiin vain ostaa. Olin kauhuissaan, koska en halunnut olla myyntiesine. Oli opettavaista aikaa olla mukana sponsorikuviossa.

"Läheiset kärsivät kirjoittelusta"

Julkisuus ja media kohtelee naisurheilijaa erilaisin käsin kuin miesurheilijaa. Ulkonäköpaineet ovat naisilla kovemmat.

- Urheilija kestää itse, mitä hänestä kirjoitetaan, mutta usein hänen lähellään olevat kärsivät siitä. Kestän itse urheilijana omat mokani, mutta jos samoissa tilanteissa on ollut muita ihmisiä, he ovat usein olleet kauhuissaan otsikoista, miettii hiihtäjälegenda.

- On opettavaista olla julkisuudessa, mutta en ole koskaan halunnut olla näkyvä keinolla millä hyvänsä. Kun henkilökohtaisista yksityisasioista on kirjoitettu, lapseni ovat joutuneet kärsimään asiasta. Eihän kukaan halua sellaista. Urheilija on ihminen ja haluaa määrätyn tilan. Ei ole hienoa joutua miettimään, että mikä kuva on missäkin lehdessä ja uskallanko kenellekään sanoa mitään. Se on tehnyt yllättävän varovaiseksi, kun on revitty turhaan.

Kirvesniemi kokee raskaaksi Lahden MM-hiihtojen doping-skandaalin tapahtumat vuonna 2001.

- Kirjoittelu on ollut pahinta 2001 vuodesta alkaen. Se oli jotain aivan hirveää. Se tulee parhaiten esille tuossa ohjelmassa. En toivoisi samaa pahimmalle vihamiehellekään.

Median kirjoittelu on ollut myös rankkaa, kun nainen erosi urheilijamiehestään Harri Kirvesniemestä 27 yhteisen avioliittovuoden jälkeen vuonna 2011.

- On tajuttava, että on muutkin ihmiset ovat eronneet, eivät vain pelkästään urheilijat. Se on luonnollinen asia, jonka voi tehdä asiallisesti. Minun mielestä me olemme tehneet oman eroni asiallisesti. Siinä ei ollut ilkeilyä, kertoi tähti.

- ihmisten asenteet ihmetyttävät. Minkä takia sekin on huono asia, että olen hyvissä väleissä entisen aviopuolisoni kanssa? Se tuntuu hullulta. Siitä tulisi itselle paha olla, jos en olisi väleissä. Tämä on elämää, että meille kaikille tulee vastaan sellaisia asioita, joita emme toivo. Mutta niistä selviää, summasi elämäniloinen nainen.

Kilpailut

Uusimmat