Seksiä, vapautta ja hulvattomia juhlia - vuoden 1948 ohjeet neuvovat, miten naisesta kasvaa johtaja

09.03.2016 09:45 - Rea Tallgren

Jos nainen haluaa menestyä työelämässä, kannattaa hänen palkata taloudenhoitoon apua.

Menestyvän naisen takana on usein ryhmä muita menestyneitä naisia - verkosto, joka nostaa ja kannustaa. 

Vuonna 1948 julkaistussa V. A. Niinisen kirjoittamassa Sielutieteelliset ja kasvatusopilliset näkökohdat työnjohdossa -oppikirjassa naisjohtajan uskottiin kuitenkin menestyvät neljän keinon avulla.

Kirjassa menestyvän naisen taustalta uskottiin löytyvän mies, joka "myötämielisellä avustuksella" hän saa järjestettyä itselleen "riittävästi vapautta, kunnollisen talousapulaisen, huvittelumahdollisuuksia ja normaalit sukupuolisuhteet".

Kuulostaapa mukavalta! Kukapa meistä ei haluaisi ryhtyä hurvittelevaksi johtajaksi, jolla on kaiken lisäksi vapautta, kotiapulainen ja riittävästi laadukasta seksiä?

Ohjeiden mukaan naisen oli lisäksi säilytettävä terveytensä ja vältettävä kroonista väsymystä. Eli myös riittävä uni oli naisjohtajan etuoikeus.

Kun nämä kohdat täyttyivät, ei menestystä käytännössä katsoen voinut estää mikään.

"Milloin hän voi järjestää asiansa näin, voimme sanoa, että hän kehittyy varmasti hyväksi työnjohtajaksi, joka on luonteva, oikeamielinen ja suurpiirteinen. Ylitöitä ja liiallisia kotiaskareita hänen on kartettava", V.A. Niininen tiesi.

"Kolahtivat ainakin minulle"

Menneisyyden menestysnaisen resepti nostettiin esille tiistaina julkaistussa Huippunaiset - Menestystarinoita -kirjassa. Tietokirjailija Maaretta Tukiaisen ja Jaana Villasen kirjassa on haastateltu lukuisia kotimaisia menestyjiä.

Ajatus huvittaa itsekin menestyksekkään uran tehnyttä ja kirjaan haastateltua viestintäalan ammattilaista Riikka Kämppiä.

- Näillä keinoilla ajateltiin väistämättä syntyvän johtajanaisia. Aivan mahtavaa, kolahtivat ainakin minulle, Kämppi nauroi tiistaina järjestetyssä kirjan julkaisemistilaisuudessa.

Vuodesta 1948 on tultu paljon eteenpäin ja viestintäalan ammattilainen tietää, mitä menestys nykypäivänä vaatii. Kämppi toivoisi, etteivät naiset itse sulkisi itseltään mahdollisuutta menestykseen.

- Naiset tuppaavat vähättelemään itseään. Nuoret tytöt eivät edes voi päätyä johtajiksi, jos lähtee tälle tielle jo nuorena, Kämppi miettii.

Kämppi muistuttaa, ettei johtajuus ja uralla menestyminen aina ole itsetäänselvyys, eivätkä kaikki sitä edes halua. Ne, jotka todella haluavat tavoitella huippunaisen roolia, joutuvat kohtaamaan myös vastustusta.

- Ei voi menestyä herättämättä tunteita. Samalla olisi naiivia ajatella, että voisi herättää vain positiivisia tunteita. Onkin rohkeutta ottaa vastaan myös kielteisiä tunteita, Kämppi toteaa nykypäivän menestysreseptiksi.

Kilpailut

Uusimmat