Vanhan kansan erikoisimmat neuvot: "Kahvinporoilla rypyt pois, muurahaisvoidetta kipuun"

28.03.2017 13:29 - Anna Hopi

Ennen vanhaan Suomessa haettiin hoito vaivoihin ympäröivästä luonnosta - ja esiäidit- ja isät osasivat käyttää luovuutta.

Ennen vanhaan kauneudenhoidossa ja erilaisten vaivojen hoidossa käytettiin apuna aitoja luonnon antimia. Oli ongelma sitten huonossa ihossa, kivuissa tai vatsanpuruissa, ratkaisu löydettiin metsästä. Vanhan kansan neuvot saattavat kuitenkin herättää hämmennystä nykymiehen -ja naisen korviin.

Kokosimme kotimaisesta Kansanlääkintää ja kotikonsteja -teoksesta kiinnostavimmat hyvinvointi-niksit alle. Niitä voi kokeilla omalla vastuulla.

1. Hunaja toimii hyvin ihonhoidossa. Se hoitaa desinfioivana luonnonaineena tehokkaasti ihoa. Saunan lämpö tehostaa sen vaikutusta. Sivele iholle tavallista hunajaa, anna vaikuttaa saunassa ja huuhtele pois. Tahmeana hunaja vetää ihohuokosista epäpuhtauksia pois, hoitaa ihoa ja pehmentää sitä. Jos haluat tehdä kuorinnan, lisää hunajan sekään merisuolaa.

2. Kahvin sanotaan silottelevan rypyt. Ota siis purut suodatinpussista kahvinkeiton jälkeen. Hiero kosteita, mielellään läpimiä kahvinporoja 10 minuuttia kasvoihin. Huuhtele. Kofeiini vaikuttaa verisuoniin supistavasti ja iho näyttää täyteläisemmältä. Kahvinporojen rasva auttaa myös iho-ongelmissa. Toimii paitsi kasvoille, myös vaikka työn kuivattamille käsille.

3. Kaurapuuron ja kerman sekoitus antaa myös vanhan kansan mukaan ihanan hipiän. Se karkottaa näppylöitä ja tasaannuttaa vanhemman ihmisen maksaläiskiä. Lisäksi kerma voi yksinään auttaa pieniin palovammoihin.

4. Koivuntuhka kuuluu suomalaiseen perinteeseen, ja se sisältää kaikkia kehon tarvitsemia mineraaleja, kuten kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, kromia, fosforia ja sinkkiä. Koivuntuhkaa on käytetty vatsaongelmiin, paiseisiin ja erilaisiin kasvaimiin. Nykyään jotkut käyttävät kihtiin ja reumaan koivuntuhkaa.

5. Perunajauhoa on käytettyä sisäisesti veteen sekoitettuna närästyksen parantamiseen.

6. Rasvaisiin hiuksiin on ennen vanhaan laitettu ruisjauhoa. Sitä on hierottu päähän, ja se on sitten harjattu pois.

7. Ruokasoodalla on hoidettu esimerkiksi kynsisientä. Tee ruokasoodasta ja vedestä tahna, ja levitä varpaaseen, missä on kynsisieni. Juo myös soodavettä päivittäin. Molemmista keinoista on yhdessä apua kynsisieneen, vanha kansa väittää.

8. Hammassärkyyn auttaa vanhan kansan mukaan punasipulirengas ikenen ja posken väliin asetettuna. Hampaiden hoidossa auttaa esimerkiksi mansikka, joka puhdistaa ja kiillottaa hampaan pintaa.

9. Haavojen hoidossa vanha kansa on käyttänyt omaa sylkeä ja virtsaa. Vanha sanonta kuvaa tätä hyvin: "Jos pientä haavaa nuolaisee ja isoon haavaan kusaisee, niin eivät ota ajosta lihat, eivätkä tule kylmanvihat." Laastareita haavoihin tehtiin ennen kuusenpihkasta ja sianihrasta.

10. Kipujen hoidossa on käytetty muurahaisvoidetta. Se valmistetaan oikeista muurahaisista, jotka kerätään muurahaispesästä 70-prosenttista alkoholia sisältävään pulloon. Seokseen tulee muurahaisten ja alkoholin lisäksi kuusenkerkkiä ja pajunkuorta. Voidemaisuus saadaan aikaan lisäämällä muhineeseen kokonaisuuteen hajustamatonta käsivoidetta. Tällä seoksessa on hoidettu kaikenlaisia särkyjä, esimerkiksi nivelkipuja.

Lähde: Kansanlääkintaa ja kotikonsteja, (2011). Saana Monthan, Osmo Hänninen ja Päiviö Vertanen.

Lue myös: Mitä tuttua satuhahmoa muistutat? Kertoo olennaisen persoonallisuudestasi

Kilpailut

Uusimmat