Kuva: Pasi Murto/AOP

IS: 75-vuotiaan Remu Aaltosen elämä on ollut värikäs; vankilareissuja, surmattu veli, asuntopalo ja isän alkoholismi

10.01.2023 16:15 - Minttu Tikkanen

Aaltonen on viettänyt vankilassa useita jaksoja elämästään.

Muusikko Remu Aaltonen täyttää tänään 75 vuotta. Ilta-Sanomien haastattelussa hän muistelee koko vuosikymmenten mittaista elämäänsä ja kaikkea siihen mahtunutta.

Jo Aaltosen elämän alkutaipaleessa oli haastetta riittämiin. Hän kertoo isänsä Oton juoneen runsaasti alkoholia ja perheen joutuneen vaikeimpina aikoina asumaan jopa hylätyssä junavaunussa. Aaltonen joutui jo nuorena kantamaan osansa myös taloudenhoidosta. Nykypäivän arkisiltakin tuntuvat asiat olivat tuolloin kiven alla.

- Puut piti duunata räystään alla ja voda hakea puolentoista kilsan päästä kelkalla. Varpaat oli välillä jäässä, mutta ei auttanut marmattaa. Vettä ei silloin myyty pulloissa, ja pyykinpesuprokkiskin hoidettiin lumessa, Aaltonen kuvailee Ilta-Sanomille.

Myöhemmässä nuoruudessa myös vankilat tulivat Aaltoselle tutuiksi. Hän sai tuomioita esimerkiksi murroista ja huumausainerikoksista. Aaltonen ehti käväistä vankilassa useita kertoja jäätyään kiinni kannabiksen hallussapidosta ja amfetamiinin salakuljetuksesta maahan. Pisimmällä jaksollaan Aaltonen vietti vankilassa kahdeksan kuukautta, jotka kuluivat eristyssellissä. Muusikko kuitenkin kuvailee samassa haastattelussa rangaistuksen kasvattaneen häntä.

- Olin kahdeksan kuukautta täysin yksin, kirjoittelin vaan biisien sanoja. Kun menin vessaan, pamppu oli vieressä. Kyllä siinä yleensä nuppi vähän napsahtaa. Mutta se kasvattaa äijän luonnetta, Aaltonen jatkaa.

Vielä reilusti 2000-luvun puolellakin Aaltonen on saanut tuomioita muun muassa rattijuopumuksesta, huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta. Päihtyneenä ajetun kolarin seurauksena Aaltonen myös loukkaantui pahasti, mikä johti leikkauskierteeseen.

Aaltosen perhe on kuitenkin myös joutunut rikosten kohteeksi. Muusikon veli Jari Aaltonen surmattiin vuonna 1998. Tekijä saatiin kiinni, mutta ruumista ei koskaan löydetty. Muusikko pystyi kuitenkin suhtautumaan veljensä surmaajaan verrattain tyynesti ja jopa kohtaamaan hänet Ex-Criminals -radio-ohjelmassa. Aaltonen kävi tappajan 18 vuoden tuomion aikana myös useasti tapaamassa häntä Sörnäisten vankilassa, missä oli myös itse aikanaan tutustunut rikolliseen. Aaltonen kertoo ymmärtävänsä veritekoon johtaneita tapahtumia. 

- Jos juo pirun kusta eli viinaa, voi alkaa tapahtua ihan mitä vaan. Vanhoilla kavereilla on yhtäkkiä veitset kädessä ja ne alkavat leikkiä merirosvoja – tappelemaan keskenään, Aaltonen jatkaa.

Vastoinkäymiset eivät kuitenkaan loppuneet vielä siihenkään, sillä Aaltosen kohdalle on osunut myös asuntopalo. Muusikon Porvoon koti paloi pahasti vuonna 2004. Aaltonen itse pelastautui palavasta rakennuksesta vain täpärästi. Nopeasti levinnyt palo tuhosi paljon omaisuutta kuten muusikon keräämät antiikkihuonekalut, taide-esineet sekä Hurriganesin kultalevyt. 

Aaltonen täyttää 75 vuotta tänään tiistaina. Hänet tunnetaan erityisesti Hurriganes-rock-yhtyyestä.

Lue myös: MTV: Muusikko Remu Aaltosta kiristänyt kaksikko tuomittiin vankeusrangaistuksiin

Lue myös: Remu Aaltonen ottaa kantaa nykymusiikkiin - 'Ne eivät tajua, että hymy tärkeämpi kuin peppu'

Lue myös: Get on! Remu Aaltonen täyttää tänään 70 vuotta - "En tunne olevani kuuluisa"

Lähde: Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat