6 kysymystä, joita tulisi pohtia ennen kalliin huonekalun ostamista

16.01.2015 15:30 - Reetta Haverinen

Kallis sohva, arvokas puupöytä tai hintava sisustustaulu eivät ole yleensä heräteostoksia. Mitä kalliimmasta tavarasta on kyse, sen pidempää harkinta-aikaa ostaminen ylensää vaatii.

Vain harva pystyy ostamaan monien satojen eurojen hintaista huonekalua kotiinsa ilman pohdintaa ja budjetointia. Pieni etukäteissuunnittelu onkin järkevää, varsinkin silloin, jos kyseessä on esine tai kaluste, joka tulee laittamaan taloutesi tiukille.

Jos olet aikeissa hankkia kotiisi hintavan tavaran, on sinun syytä esittää itsellesi seuraavat kuusi kysymystä:

1. ''Tarvitsenko tavaraa todella?''

Vaikka valkoinen flyygeli tai kimaltava kattokruunu saisi sinut ihastuksesta sekaisin, mieti, onko tavara todellakin välttämätön. Parantaako se elämäsi laatua huomattavasti tai tekeekö se kodistasi toimivamman? Muista, kaikkea kaunista ei tarvitse omistaa.

2. ''Onko minulla varaa siihen?''

Jos sinun täytyy korottaa luottokorttisi luottorajaa tai pyytää ystäviltäsi vippiä, on aika miettiä, salliiko taloudellinen tilanteesi todella himoitsevasi tavaran ostamista. Malta vielä mielesi ja laadi itsellesi hyvä säästösuunnitelma. Uusi karvamatto tai taulutelevisio ei taatusti ole kuukausien kaurapuurokuurin arvoinen.

3. ''Mahtuuko tavara asuntooni?''

Ota huolelliset mitat tilasta, jonne aiot uuden esineen tai asian sijoittaa. Monesti mielikuvat omasta kodista ja sen neliöistä menevät pahasti vikaan. On varsin kiusallista todeta uuden kirjahyllyn olevan puolimetriä liian leveä olohuoneen syvennykseen. Pelaa siis varmanpäälle ja käytä mittanauhaa!

4. ''Rakastanko sitä vielä huomennakin?''

Jos ihastut sisustuskaupassa uniikkiin kattovalaisimeen tai peilipöytään, harkitse tarkkaan, ennen kuin kaivat rahapussisi esiin. Vaikka tavara tai esine tuntuu vastustamattoman ihanalta nyt, voi olla, että sen viehätysvoima katoaa muutamassa vuodessa.

Mieti, tuntuuko ostoksesi yhtä ihanalta vielä muutaman vuoden päästä ja onko se muuntautumiskelpoinen. Jos muutat sisustustasi, joudutko luopumaan myös uudesta hankinnastasi?

5. ''Onko tavara pitkäikäinen?''

Joskus laatu ja hinta eivät kohtaa. Hinnakas sisustustekstiili saattaa nukkaantua ensimmäisen vuoden aikana ja kallis kodinkone ei välttämättä kestä vuosien käyttöä. Ota siis selvää ostamasi tuotteen laadusta ja takuusta.

6. ''Voinko löytää samanlaisen tuotteen muualta halvemmalla?''

Ennen kuin ryntäät ostamaan silmiisi osunutta kaunista sisustuselementtiä, selaa läpi myös muut sisustuskaupat ja niiden tarjonta. Saattaa olla, että löydät saman tavaran huomattavasti halvemmalla jostain muusta liikkeestä. Joskus pieni salapoliisityö kannattaa, ja saatat säästää monia kymmeniä euroja.

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat