Äitiydestä nauttiva Jannika B: "Mietin joka päivä, että jäisin kotiin lapsen kanssa"

19.04.2016 08:00 - Anna Hopi

Laulaja Jannika B tietää, että jos täytyisi valita uran tai lapsen välillä, vastaus löytyisi miettimättä.

Jannika B on saanut äitiyden myötä uudenlaisen kosketuksen tunteisiinsa. Siitä kertoo tuore Niagara-kappale.

- Äitiyden myötä minusta on tullut äärimmäinen itkupilli niin hyvässä kuin pahassa. Tunteiden vuoristorataa tämä on ollut. Samalla, kun olen tullut herkemmäksi, uudenlainen epävarmuus on nostanut päätään. Ennen menin takki auki rohkeasti eteenpäin, miettii nainen.

Jannikan ja aviomiehen Toni Wirtasen elämää on ilahduttanut viime vuoden elokuusta lähtien Martta-tytär. Lapsen myötä vastaan on tullut paljon puhuttu maailmantuska.

- Olen miettinyt paljon elämän suurempia kysymyksiä. Lapsen myötä maailma on mullistunut valtavasti. En pysty katsomaan TV-sarjoja, missä on väkivaltaa, koska se tuntuu heti siltä, että maailma on paha paikka. Miten voit kasvattaa lapsen, että hän on samalla rohkea ja peloton, mutta osaa olla varuillaan ja kuitenkin on avoin ja empaattinen.

Jannika B ehti pohtia äitiyslomansa aikana artistiuttaan. Hän harkitsi jopa sitä, että jäisi kokonaan kotiin lapsensa kanssa. Naisella käväisi mielessä, onko musiikkialaan kuuluva tavanomainen kritiikki kaiken vaivan arvoista.

- Vauvan kanssa on ihana olla omassa vaaleanpunaisessa kuplassa. Mietin, että haluanko enää lähteä kotoa kovaan maailmaan, kertoo tähti.

- Niagara-kappaleessa on ajatus, jonka mukaan ei ole väärin itkeä. Olen oivaltanut itsetutkiskelun myötä, että tunteiden näyttäminen toisille on vahvuus. Se on ollut minulle vähän haastavaa elämäni aikana. Olen ollut reipas ilopilleri, joka tsemppaa muita ja olen monesti unohtanut näyttää sen, kun itse tarvitsen tsemppausta.

Artisti kertoo, että hänelle on tyypillisempää pitää surut itsellään. Vasta äitiys on opettanut Jannikan siihen, että ettei tunteiden näyttäminen ole huono asia.

- Monesti tunteet voivat patoutua ja kyynelkanavat avautua Niagaran putousten lailla. On kuitenkin hyvä muistaa se, ettei turhasta kannata itkeä. Maailmassa on paljon pahaa, ja tälläkin alalla on ihmisiä, jotka mieluummin kritisoivat kuin kannustavat. On hyvä muistaa, ettei kyyneleitä kannata tuhlata kritiikin takia. Kriitikot eivät ole sen arvoisia.

Jannikan mukaan tuleva levy tulee sisältämään syviä vesiä ja myös kevyitä onnenkuplia.

- Tämä on ollut elämäni parasta ja onnellisinta aikaa, vaikka epävarmuus ja pelkotilat ovat olleet pinnalla. Tulossa on tunnerikasta musiikkia!

Lomamatkalla saatu vatsatauti oli pahempi kuin synnytys

Jannika nimeää viime aikojen kohokohdaksi Martta-tyttären syntymähetken. Se on tilanne, jota ei todennäköisesti yksikään äiti unohda.

- Olen kokenut synnytyksen ja saanut kokea sen, kun lapsi nostetaan ensi kertaa siihen rinnalle. Olet nähnyt lapsesi, jonka olet kantanut. En voinut kuvitellakaan, millaista se on. Sitä tunnemyllerrystä ei voi tajuta ennen kuin itse kokee asian. Silloin vasta tajusin, miten paljon olen äidiksi halunnut. Se oli äärimmäisen herkkä hetki, mitä en tule koskaan unohtamaan, kertoo tähti.

- Kaikki synnytykset ovat varmasti erilaisia, eikä niitä voi verrata toisiinsa. Ensimmäiset sanani tämän toimituksen jälkeen olivat "Tässäkö tämä jo olikin?". Ihan turhaan pelkäsin, en ollut missään vaiheessa kuolemassa tuskiini. Viime vuoden toukokuussa olimme Etelä-Afrikassa ja minulla oli siellä vatsatauti, joka oli pahempi kuin tämä synnytys.

Hyviä synnytyskertomuksia kuulee aina ajoittain, mutta silti negatiivisia tarinoita painotetaan enemmän. Se voi Jannikan mukaan johtua siitä, että positiivisa synnytyskertomuksia on vaikeampi jakaa.

- Luin raskausaikana kiinnostuneena naisten synnytyskokemuksia netistä. Lähtökohtaisesti 98 prosenttia siellä oli niitä kokemuksia, miten hirveää synnytys on ollut. Tiedän, että vähintään yhtä paljon on hyviä kokemuksia, mutta niistä harvoin puhutaan. En tiedä, onko se jotenkin osa suomalaisuutta, että iloisia tarinoita pidetään vakan alla.

Martta-tyttären kasvun seuraaminen täyttää edelleen Jannikan sydämen ilolla.

- Vaikka öitä tuleekin valvottua, kun näet pienen nyytin hymyn, niin väsymys katoaa sekunnissa. Minulla on pelkkää positiivista sanottavaa. Suosittelen lämpimästi jokaiselle ihmiselle - ryhtykää vanhemmaksi. Siinä tulee elämälle tarkoitus.

- Meille tuli maailman ihanin tyttö. Hänellä on minun silmät ja isänsä suu. Hän on isänsä tavoin maailman kiltein ja hänellä on äitinsä kärsivällisyys, joka ei ole maailman paras.

"Söin väsymykseen Domino-paketin päivässä"

Laulajattaren mukaan oli myös ilo nähdä, että keho palautui synnytyksestä lähelle entisiä mittoja melko kivuttomasti.

- Se on todella yksilöllistä ja voin puhua vain omasta kokemuksestani. Voin sanoa, että herkut maistuivat todella paljon, kun sairalasta pääsi kotiin. Paikkasin väsymystä ja energianpuutetta syömällä. Domino-paketti meni päivässä. Aika pian menin kumminkin sokerilakkoon ja keho on palautunut suht normaaliksi, kommentoi tähti.

Joidenkin äitien mukaan imettäminen auttaa omalla tavallaan kehoa palautumaan entisiin mittoihin.

- Siihen ei kannata uskoa. Se on vähä sama kuin tuo myytti, että saa syödä kahden edestä raskaana! Joillakin se polttaa kaloreita, toisilla toimii vastakkaiseen suuntaan, nauraa Jannika.

Hän ei ole täysin palautunut raskautta edeltäviin mittoihinsa, mutta kokee kehonkuvansa kuitenkin muuttuneen positiivisempaan suuntaan.

- En ole koskaan tuntenut itseäni näin naiselliseksi. Tuskin tulen palaamaan siihen kokoon, mitä olin ennen raskautta. Viihdyn hyvin uudessa kehossani. Se on kaukana täydellisyydestä - aikaisemmissa kuvissa olen ollut paremmin treenattu, nyt on vatsaa enemmän. Jaksan joka päivä ihmetellä, miten tuo pötkö on kasvanut minussa. Olen ruokkinut häntä jo kehossani. Olen synnyttänyt hänet ja hän on nyt tuossa ja sanoo minulle Mamma. Se on käsittämätöntä.

Jannikan mukaan elämä on tällä hetkellä stressittömämpää kuin aikaisemmin. Kaikessa on menty vauvan ehdoilla, eivätkä työasiat ole päässeet stressaamaan.

- Olen löytänyt sisäisen rauhan. Kotona minulle on kerrottu, että olen pitkäpinnaisempi kuin aikaisemmin. Samoin oli raskauden aikana. Sekin on siis pötypuhetta, että jos mies pelkää, että naisesta tulee hirviö raskauden aikana. Voi myös käydä päinvastoin! Nauraa nainen.

- Mietin joka päivä, että jäisin kotiin lapsen kanssa. Jos pitäisi tehdä päätös, että jompikumpi, ehdottomasti jäisin kotiin. En miettisi hetkeäkään. Olen ollut epävarma urastani, koska kotona on ollut niin hyvä olla. Olen miettinyt, että miksi haluaisin kuplasta pois varsinkin, kun ammattini vaatii, että olet julkista riistaa. Tunnen itseni antiloopiksi, joka juoksee leijonalauman keskelle. Mietin, että miksi? Sehän on tyhmää.

- Veikkaan, että jokainen äiti miettii tätä samaa, kun pohtii paluutaan töihin. Tässä ammatissa motivoi se, että saan olla viikoittain aika paljon kotona. Voin päättää, koska luon. Viikonloppuisin kun on keikkaa, vauva pääsee olemaan maailman parhaan isänsä kanssa tai lähtee mukaan keikoille. Uskon, että lapsi tottuu siihen elämäntyyliin, mihin hänet totutetaan.

Kuuntele kappale alta.

Kilpailut

Uusimmat